phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:14
Проект прийнято за основу - медичні установи дозволять реорганізувати шляхом перетворення

Медичні установи дозволять реорганізувати шляхом перетворення: проект прийнято за основу

Депутати розглянули законопроект на засіданні ВР 4 грудня

Народні депутати мають намір створити умови для ефективного використання фінансового, матеріально-технічного та кадрового ресурсу системи охорони здоров'я.

Відповідний законопроект № 2428 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я було прийнято в першому читанні за основу на ранковому засіданні Парламенту 4 грудня. Це рішення підтримало 295 народних обранців. Строки підготовки проекту до другого читання скорочено наполовину.

Проектом запропоновано внести зміни до ч. 4 ст. 104 ЦК України, якою встановлено заборону на перетворення установ, доповнивши її словами «крім випадків, передбачених законом». Це має розблокувати можливість реорганізації закладів охорони здоров'я шляхом перетворення (це передбачено Законом № 2002-VIII щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я).

Законопроектом пропонується також встановити пільговий період для перетворення закладів охорони здоров'я з бюджетних установ у казенні та комунальні некомерційні підприємства. Цей пільговий період триватиме до 31 грудня 2020 року та передбачатиме:

- звільнення від виконання кредиторських зобов'язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов'язаннях, від необхідності проведення обов'язкової оцінки майна;

- спрощену процедуру передачі нерухомого майна;

- можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств тощо.

Крім того, в Основах законодавства про охорону здоров'я України та Законі «Про екстрену медичну допомогу» передбачено уточнити повноваження органів місцевого самоврядування в частині управління закладами охорони здоров'я, які належать відповідним територіальним громадам або є об'єктами права спільної власності територіальних громад, формування та розвитку їх мережі, організації їх матеріально-технічного, кадрового та фінансового забезпечення, а також відповідальності за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами.

Також законопроектом запропоновано надати комунальним закладам охорони здоров'я можливість утворюватися та функціонувати як спільне комунальне підприємство відповідно до Закону «Про співробітництво територіальних громад».

Проектом Закону передбачено поширити на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального захисту, передбачені для медичних працівників системи екстреної медичної допомоги ч. 4 ст. 11 Закону «Про екстрену медичну допомогу».

Законопроект передбачає також перенесення встановленого Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» терміну запровадження програми медичних гарантій для усіх видів медичної допомоги на 1 квітня 2020 року, що дасть можливість закладам охорони здоров'я завершити розпочату процедуру реорганізації.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 425 | Додав: adminA | Теги: реорганізація, медичні установи, Проект, за основу | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]