phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:43
Протипоказання і обмеження використання МРТ

Протипоказання і обмеження використання МРТ

мрт Незважаючи на максимальну безпеку такого популярного методу інструментального дослідження, яким є магнітно-резонансна томографія, для її проведення існують відносні й абсолютні протипоказання. Саме тому лікар, який проводить МРТ, обов'язково повинен поговорити з пацієнтом перед проведенням цієї процедури. Проте далеко не завжди при призначенні обстеження лікар з'ясовує всі особливості організму конкретної людини. Спробуємо розібратися в цьому питанні детальніше, але одразу заважимо, що якщо вам потрібна магнітно резонансна томографія у Львові найближчим часом, тоді неодмінно зайдіть на сайт miramed.lviv.ua, щоб дізнатися адресу кращої клініки в місті.

Протипоказання і можливість їх подолання

Пацієнт, якому призначається томографія, повинен розуміти, що в деяких випадках проведення цього дослідження може становити небезпеку для життя і здоров'я людини - при виявленні абсолютних протипоказань лікар повинен підібрати інші методи діагностики.

До абсолютних протипоказань відносять:
  • - наявність в тілі пацієнта встановленого кардіостимулятора або імплантованих слухових апаратів;
  • - наявність в тілі хворого металевих імплантатів або осколків, за винятком протезів або імплантів, виконаних із сплавів титану.
Решта протипоказаннь до проведення магнітно-резонансної томографії носять відносний характер - при докладанні деяких зусиль, в тому числі і за рахунок невеликого збільшення вартості дослідження, цей високоточний метод діагностики може бути використаний.

До відносних протипоказань відносять:
  • - вагітність - МРТ не строго протипоказана, як комп'ютерна томографія, але використовувати цей метод можна тільки при неможливості встановити істинний діагноз за допомогою інших методів дослідження. Незважаючи на те, що при її проведенні використовується магнітне поле, а не рентгенівські промені, їхній вплив на плід остаточно не вивчено;
  • - наявність в організмі пацієнта інсулінових помп, нервових стимуляторів - томографію проводять в тому випадку, якщо прилад може бути відключений;
  • - необхідність постійного моніторного спостереження за пацієнтом;
  • - клаустрофобія і дитячий вік - при необхідності дослідження проводять після занурення пацієнта в медикаментозний сон;
  • - велика площа татуювань на шкірі, особливо в тому випадку, коли невідомо, які фарби використовувалися для нанесення малюнка.

Що може знадобитися для проведення МРТ

Якщо у хворого виникають проблеми зі страхом замкнутого простору або необхідно проводити дослідження дитині до 7 років, то лікар може призначити пацієнтові введення седативного препарату внутрішньовенно. Дія препарату припиняється дуже швидко, і після МРТ пацієнт може йти додому (госпіталізація не потрібна).
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 318 | Додав: radymo | Теги: протипоказання, мрт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]