phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:49
Рецепт від вчених - ідеальна кава

 

Математики з британського університету змоделювали процес екстракції кави, тобто дослідили як мелена кава розпадається на речовини та розчиняється у воді, таким чином знайшовши ідеальні пропорції.

Про це пише журнал «SIAM Journal on Applied Mathematics».

Головну роль у процесі екстракції відіграє вода. У кавових машинах гаряча пара або вода проникає в мелену каву, покладену на шар пористого фільтра. Під час розділення частин кави у розчин переходить не тільки кофеїн, але майже 1800 компонентів, поєднання яких становить смак напою.

«Нашим завданням було створити повноцінну модель екстракції меленої кави, яку виробники могли б використовувати в своїх кавових машинах», - розповідає один з учасників дослідження Вільям Лі.

Екстракція відбувається завдяки двом процесам: швидкому розчиненню речовини на поверхні частинки меленої кави і повільному переходу розчинних компонентів зсередини частки в розчин.

Якщо змолоти каву занадто дрібно, площа поверхні, на якій відбувається розчинення, виявиться завелика, і кава вийде надто гірка. Якщо ж навпаки, погано змолоти зерна, то напій вийде недостатньо насичений. Такого висновку дійшли науковці.

З новою математичною моделлю можна точно вирахувати ідеальну чашку напою. Потрібно враховувати помел кави та швидкість проходження води або пари через нього.

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 1130 | Додав: adminA | Теги: ідеальна кава, Рецепт, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]