phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:04
Рецептори, які реагують на запах цигаркового диму виявили вчені
рецептор реакція запах цигарковий дим Нещодавня наукова робота, проведена вченими Університету Кентуккі опублікована в Journal of Neuroscience, розглядає питання "кодування запаху сигаретного диму". Професор Тім МакКлінток каже, що їхня робота закладає основу для двох речей.

"Перша – це базові знання про те, як ми відрізняємо один запах від іншого. Друга – блокування виявлення небажаних запахів. Цигарковий дим є небажаним запахом через його загальну шкідливість та клінічне значення, адже він викликає бажання палити як у курців, так і в осіб, що вже кинули цю звичку. Тепер, коли ми виявили рецептори, які реагують на цей запах, ми можемо почати працювати над їх блокуванням", – пояснює Тім МакКлінток, професор кафедри фізіології Університету Кентуккі.

Дослідження стало можливим завдяки нещодавнім технологічним досягненням у цій галузі: «Минуло лише шість років з моменту оголошення про винахід нової технології, яка дозволяє ідентифікувати рецептори, що реагують на запахи», – сказав МакКлінток.

Людський нюх використовує сотні рецепторів для розпізнавання молекул запаху. «Вони працюють як табло, де візерунки утворюють цифри та слова; або як екран комп’ютера, де пікселі є одиницями, що утворюють зображення. Кожен запах створює свій унікальний малюнок. Наразі ми можемо прочитати “зображення” навіть для таких складних запахів, як цигарковий дим», – пояснив МакКлінток. Цигарковий дим – це складний запах, що утворюється із понад 400 типів молекул.

Дослідження використовувало нову технологію доклінічних експериментів з мишами для виявлення чутливих рецепторів. Вчені також проаналізували дані людського сприйняття з метою оцінити, які молекули запаху в цигарковому димі мають найбільше значення. Окрім цього, випробовування на людях включало вплив штучної імітації запаху диму цигарок.

Дані волонтерів дозволили науковцям виявити одну молекулу запаху, яка є дуже важливою для сприйняття цигаркового диму. Рецептори цієї молекули є найважливішими для блокування його впливу, що в майбутньому дозволить покращити лікування тютюнової залежності.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 483 | Додав: radymo | Теги: дим, цигарковий, Реакція, запах, рецептор | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]