phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:55
Рівень йоду в організмі - кому і навіщо це необхідно перевірити

 

І тим жінкам, які вже готуються стати матерями, і тим, хто тільки планує зачаття дитини, необхідно упевнитися в тому, що у них немає йододефіциту – в іншому випадку їх дітям може загрожувати відставання в розумовому розвитку.

Про величезну роль йоду для повноцінного розвитку мозку дитини і його інтелекту ученим відомо давно. Тим часом, у багатьох країнах світу значна частина населення страждає від дефіциту цього елементу – число людей, що зазнають в тій чи іншій мірі брак йоду в організмі, становить до 30% від усього населення планети. А британські вчені попереджають про те, що йододефіцит загрожує жителям не тільки країн, що розвиваються, а й держав з дуже високим рівнем життя. З цієї причини простий, але вчасно зроблений аналіз допоможе запобігти біді в сім’ї. Дефіцит йоду загрожує багатьма проблемами, в першу чергу фізичним та розумовим відставанням. І все починається ще на етапі внутрішньоутробної закладки органів і систем. Ступінь гальмування інтелектуального розвитку дитини напряму залежить від рівня дефіциту йоду в період виношування, тому що розвиток нервової тканини і головного мозку залежить, в тому числі, і від надходження цього елемента. Такі діти мають виражене недоумство та інші вади розвитку. При гострій недостатності йоду під час вагітності у плода може навіть розвинутися кретинізм. Те ж можна сказати і про фізичні показники: доведено, що йод сприяє зміцненню хрящів і перетворенню їх в кістки, а також відкладенню в кістках солей кальцію, фосфору та інших мінералів, тобто відіграє найважливішу роль у формуванні скелета дитини. Дітки, що відчувають внутрішньоутробний дефіцит йоду, переживають хронічну гіпоксію і часто мають гнійно-септичні ускладнення після народження (сепсис, пневмонія). Тому потреба в йоді під час вагітності в організмі підвищена.

Вчені з двох англійських університетів – міста Брістоль і графства Саррей (Bristol and Surrey Universities) вимірювали концентрацію йоду в зразках сечі, отриманих у 1040 вагітних мешканок країни в першому триместрі гестації. У більш, ніж 65% випробовуваних, рівень йоду в організмі був нижче рекомендованих норм. Майже 10 років після першого етапу дослідження, коли дітям учасниць дослідження виповнилося по 8-9 років, вчені перейшли до другого етапу. Вони досліджували рівень розумового розвитку дітей за допомогою тестів IQ, а також стандартних тестів для перевірки рівня оволодіння навичками читання, розуміння змісту прочитаного тексту тощо. В якості контрольної була залучена група дітей, у матерів яких у період вагітності показники йоду були в нормі.

Вчені повідомляють, що дефіцит йоду в організмах матерів підвищував ризик зниженого показника IQ і недостатнього оволодіння читанням у їхніх дітей не менше ніж на 60%.

Норма споживання йоду на добу для вагітної жінки становить близько 200 мкг. Така кількість йоду міститься в 300 г морської риби. Але спожити таку кількість продукту не завжди можливо, тому фахівці-ендокринологи радять приймати за призначенням лікаря йодовмісні препарати або комплекси полівітамінів, які містять йод.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1001 | Додав: adminA | Теги: рівень йоду в організмі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]