phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:00
Розвантажуємо організм після свят

 

Демокріт

Свято — відмінний спосіб для людини розслабитися і відновити сили для роботи. В українському календарі таких можливостей представляється більше ста: в їх число входять державні вихідні, професійні свята, а також фестивалі, пам’ятні дати тощо.

Якщо до цього числа додати особисті знаменні дати (День народження, річниця весілля і т. д.), то для кожного з нас на 1 рік припадає чимала кількість урочистостей. Ну і, звичайно ж, у святковий день не обійтися без застілля, наповненого смачною, але калорійною їжею, що приводить до небажаного збільшення маси тіла людини.
Про те, як за святковим столом не набрати зайві кілограми і розвантажитися після переїдання, для читачів Великої Епохи поділилася лікар-дієтолог медичного центру «Вєслава», головний позаштатний спеціаліст з дієтології дорослої мережі головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації, член Асоціації дієтологів України Мурдій Мар’яна Миколаївна.

— Яким стравам віддати перевагу за святковим столом, щоб зберегти фігуру і не набрати зайві кілограми?

Мурдій М.Н.: Не секрет, що будь-яке святкове торжество у більшості людей асоціюється з повним святковим столом і передчуттям задоволення від смачної їжі. І рідко хто в цей момент замислюється про користь чи шкоду для нашого здоров’я того чи іншого продукту або страви, а тим більше про калорійність. Головне, адже, щоб було смачно. Тому, більшість страв на святі не тільки смачні, але й вельми калорійні. А комбінація і поєднання між собою продуктів з різних харчових груп і вживання їх одноразово у великій кількості чинить на організм значне харчове навантаження. І що ж робити? Сидіти за столом з «кислим виглядом» і рахувати калорії?
Уникнути стресового стану для організму, викликаного переїданням, і не відмовляти собі в задоволенні від святкових страв нам допомагає дотримання простих рекомендацій. По-перше, не ходимо голодними протягом дня, чекаючи, коли настане застілля, тобто дотримуємося режиму харчування (останній прийом їжі до застілля не менш ніж за 3–4 години). По-друге, не забуваймо випивати свою денну норму чистої води (30–50 мл на кг ваги). По-третє, починаємо трапезу з великої порції овочевого салату, заправленого олією. І, найголовніше, за столом намагаємося дотримуватися правила здорової тарілки.

Що ж це за правило? Під час кожного прийому їжі людина повинна з’їдати чверть тарілки овочів (некрохмалистих, низьковуглеводних, до яких відноситься більшість овочів, будь-яка зелень), другу чверть фруктів, третю — злаків і / або крохмалистих овочів (каші, макарони, хліб, борошняні вироби, картопля, буряк, бруква) і останню чверть білкової їжі, бажано за рахунок риби. Плюс до такої тарілці потрібно вживати якийсь молочний або кисломолочний продукт.
Діаметр тарілки для жінок повинен складати не більше 20 см, для чоловіків- 24 см. Дотримуючись правила здорової тарілки, ми можемо спробувати за святковим столом різноманітні страви і при цьому не переїсти.

— Якщо все-таки не стрималися від переїдання смачної їжі, яким має бути розвантажувальне харчування після свята для повернення колишньої ваги?
Мурдій М.Н.: У здорових людей або практично здорових людей, які не страждають якимись захворюваннями, особливо органів травлення з недостатньою секреторною функцією, харчове навантаження, тобто «об’ївся» і «перепив», може викликати лише незначні короткочасні розлади здоров’я, що супроводжуються дискомфортом, почуттям тяжкості і переповнення в шлунку, як мовиться, наївся до стану нудоти. Якщо з Вами це сталося, то необхідно під час наступного прийому їжі (не раніше, ніж через 3–4 години) або на наступний день розвантажити організм, але ні в якому разі не голодувати. Варіанти розвантажувального дня: легкі овочеві салати (без додавання солі), заправлені рослинною олією, або цільні овочі та фрукти (наприклад, яблука сирі або запечені) в кількості 250 грам 6–8 разів на день.

Також можна зробити кисломолочний розвантажувальний день: 250 грам кефіру (без додавання цукру) 6–8 разів на день або 5 разів на день по 70 грам нежирного сиру. Крім того, 2 склянки чаю без цукру, 1 склянка відвару шипшини, 2 склянки нежирного кефіру. І не забуваємо про достатню кількість чистої води і своєчасне спорожнення кишечника. А для більш швидкого повернення до нормальної ваги, збільшуємо рухову активність.
— Для збереження стрункої комплекції тіла людини чи обов’язково заняття спортом або достатньо правильно спланувати свій раціон?

Мурдій М.Н.: Правильно складаючи свій раціон, тобто дотримуючись правильного співвідношення корисних харчових речовин та енергетичний баланс (кількість енергії, що надходить з їжею повинна відповідати витратам нашого організму), ми, безумовно, контролюємо свою вагу в межах нормальних значень для нашої комплекції тіла й залишаємося здоровими.
Але, щоб бути не тільки стрункими, а й мати треноване серце, яке не боїться фізичних навантажень, підтягнуте тіло з красивим рельєфом м’язів, залишатися на довгі роки гнучкими і рухливими в суглобах і зберегти щільність кісткової тканини (профілактика остеопорозу), нам необхідні регулярні заняття спортом.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1283 | Додав: adminA | Теги: розвантажуємо організм після свят | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]