phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:13
Розвантажувальні дні - їх недоліки

 

Розвантажувальні дні: користь чи шкода?

Проблема зайвої ваги знайома кожнiй третiй людині на планеті, і саме це пояснює підвищений інтерес лікарів, тренерiв і дієтологів до різних способів схуднення.

Серед таких способів широку популярність отримали розвантажувальні дні, і це не дивно. Адже набагато легше витерпіти короткочасну відмову від улюблених смаколиків, аніж довгу дієту, та й обіцяний ефект повністю перекриває можливі незручності.

Ми поцікавилися думкою щодо цього в Ірини Бублик - експерта у галузі здорового способу життя, фітнес-експерта

Дійсно, iснує велика кiлькiсть інформацiї, яка стверджує, що розвантажувальні дні очищають організм і сприяють втраті ваги. Це абсолютно виправдано і популярність розвантажувальних днів невипадкова. Хворі і здорові, молоді і похилого віку люди раз по раз практикують розвантажувальні дні завдяки ряду безперечних переваг, а саме:

1. Розвантажувальні дні допомагають нормалізувати метаболізм, активуючи обмінні процеси і поступово прискорюючи їх.

2. Не секрет, що для більшості людей сьогодні типовим є сидячий спосіб життя і споживання більшої кількості калорій, ніж потрібно для енергетичного балансу організму. Надлишки з’їденого відкладаються в жир, а також залишаються в організмі у вигляді недоокиснених продуктів обміну (шлаків), що може призвести до багатьох захворювань.

Низькокалорійні розвантаження очищують організм, примушуючи його включати в обмін речовин все зайве, і таким чином позбавляючи його від цих надлишків і залишків.

3. Короткий розвантажувальний період може стати початком переходу до більш здорового способу життя, готуючи організм і налаштовуючи його на помірне споживання їжі.

4. Розвантажувальні дні психологічно сприймаються набагато легше, ніж тривалі періоди обмеження в їжі, а, отже, є меншим стресом для організму. Ідеалізувати періодичні харчові розвантаження все ж не слід.

Вони мають недоліки і протипокази, і не так вже й радикально впливають на фігуру. Можна відзначити, як мінімум, три недоліки розвантажувальних днів:

По-перше, розвантажувальні дні підходять не всім бажаючим. Так, наприклад, не можна до них звертатися тим, хто хворіє на цукровий діабет, дуже обережними слід бути тим, у кого виражена ниркова або печінкова недостатність, в період загострення хронічних захворювань, нездужання чи надмірного психо-емоційного навантаження.

І, звичайно ж, вони не потрібні вагітним та жінкам, які годують грудьми.

По-друге, періодичні харчові розвантаження не можуть позбавити людину в короткі терміни від надмірної ваги, яка набиралася місяцями чи навіть роками.

Позитивний ефект для фігури, безумовно, буде, але не такий кардинальний, як багато хто описує. Для досягнення бажаного ефекту потрібна системність, скажімо, один день у тиждень, чи раз у десять днів впродовж тривалого часу.

По-третє, деяким людям розвантажувальні дні задля схуднення можуть виявитися «ведмежою» послугою. Це стається, якщо людина відчувала дискомфорт від голоду і терпіла його, обмежуючи себе з усіх сил протягом одного дня, а наступного дня вирішила компенсувати собі «вчорашні муки», то ефект від такої пари днів буде гірший, ніж якби ця людина жила в звичному режимі..

Отже, є плюси і мінуси у цих низькокалорійних днях, однак плюсів все ж більше. І ті, хто вирішив ввести харчові розвантаження в постійну практику, повинні добре засвоїти правила і обмеження, щоби в майбутньому не нашкодити своєму здоров’ю і самопочуттю.

Всі оздоровчі процедури, і навіть ті, що здавна практикуються в народі, націлені на позитивний результат, але невміле їх застосування не принесе ніякої користі, а може навіть погіршити ситуацію.

Під час розвантажувальних днів слід уникати стресів і надмірних навантажень, як фізичних, так і розумових. Дуже важливо повноцінно спати, недосипляння часто призводить до посилення відчуття голоду, тому що в такий спосіб організм намагається поповнити недоотриману енергію.

Варіантів проведення розвантажувальних днів існує безліч: банановий і рисовий, апельсиновий і на вівсянці, грейпфрутовий і на зеленому чаї.

Однак, безумовним фаворитом серед «розвантажувальних» продуктів є кефір.

Популярність кефіру, як засобу очищення організму, зрозуміла – цей дієтичний продукт сам по собі прекрасний засіб для поліпшення процесів травлення, а разом з обмеженням калорійності їжі він дає чудові результати.

Розвантажувальний день на кефірі не означає, що цілий день треба пити тільки кефір. Такі чисто кефірні дні рекомендуються не частіше, ніж один раз в десять-чотирнадцять днів.

Ідеальним варіантом є поєднання цілковито кефірних розвантажувальних днів із частково кефірними. Головною умовою є знижена калорійність: кількість спожитих в такі дні калорій повинна складати від 300 до 700.

Тобто, можна робити розвантажувальні дні на кефірі і нежирному кисломолочному сирі.

Для прикладу, можна на день взяти 300-400 грамів сиру і 1 літр кефіру – смачно, корисно і неголодно.

Якщо скласти меню на день з кефіру та сиру, то воно виглядатиме наступним чином: на сніданок можна сир та кефір присмачити ложкою меду, на обід і полуденок краще випити тільки кефір, або просто з’їсти сам сир, а от на вечерю можна взяти сир, залити його густим кефіром і додати свіжих ягід.

Розвантажувальні дні на кефірі прості й доступні. Їх можна доповнювати дієтичним м'ясом, яйцями, огірками, рибою і навіть чорним шоколадом. Варіантів так багато, що знайдеться свій для кожного бажаючого.

Але, незалежно від обраного варіанту, постарайтеся дотримуватися правил і пити якомога більше рідини: негазованої мінеральної води, трав'яних чаїв або настоїв, і тоді відмінне самопочуття й очікуваний результат будуть вам гарантовані.

Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 928 | Додав: adminA | Теги: розвантажувальні дні, недоліки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]