phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:39
Шахи: як вони впливають на мозок людини

Шахи покращують пам’ять

Шахістам доводиться запам’ятовувати безліч комбінацій ходів та їх можливі результати, тому вони мають добре розвинену пам’ять. Вчені відзначають, що особливо добре у шахістів розвинені слухова та зорова пам’ять.

Міцна пам’ять допомагає легко засвоювати багато інформації. Це сприятливо позначається як у навчальної діяльності дитини, і кар’єрі дорослого.

Шахи підвищують рівень інтелекту

Під час гри шахіст стикається з новими завданнями, розмірковує та приймає найкраще, на його думку, рішення. Всі ці дії сприяють підвищенню рівня IQ, навіть якщо хід був не вдалим,
але гравець зрозумів свою помилку.

Інтелект – це розумова здатність людини, що дозволяє долати труднощі в нових ситуаціях (визначення з короткого тлумачного психолого-психіатричного словника).

Дослідники з Венесуели провели експеримент, у якому задіяли понад 4000 учнів другого класу. Другокласники 4,5 місяці навчалися грі у шахи. У результаті було встановлено, що більшість школярів показники IQ збільшилися.

Шахи розвивають творчі здібності

Шахіст не може завжди спиратися на завчені комбінації, йому доводиться підлаштовуватися під ситуацію та вигадувати щось нове. А чим оригінальніший хід, тим складніше опоненту придумати щось у відповідь.

Індійські вчені вирішили перевірити, як річне навчання шахів вплине на творчі здібності. Вони провели експеримент із двома групами. За результатами тестів група, яка грає в шахи, виявилася креативнішою.

Шахи розвивають у дитини когнітивну частину емпатії.

Ця здатність дозволяє зрозуміти, про що думають інші люди, і чому вони так думають.

Для перемоги шахіст повинен передбачати наступні кроки суперника. У ці моменти розвивається когнітивна емпатія. Вона допомагає побудувати здорові соціальні відносини, адже людина починає розуміти, про що думає її співрозмовник, що відчуває,
представляє перебіг його думок.

Шахи вчать концентруватися на проблемі

Як часто ви чи ваша дитина відволікаєтесь від важливої ​​роботи? Продукти сучасного світу крадуть нашу увагу та зосередженість. Шахи допомагають це виправити.

Шахи – це відмінний засіб для вироблення вміння концентруватися.

Справа в тому, що в шахах недостатньо хвилинної концентрації, гравці концентруються на грі по кілька годин за раз. Такі тренування надалі допомагають швидко сфокусувати увагу на будь-якій проблемі та ефективно її вирішити.

Навіть якщо в планах немає такого пункту, як завоювання чемпіонського титулу з шахів, уміння концентруватися стане в нагоді у всіх сферах життя. Особливо у кар’єрній. Ось чому багато людей, які займаються бізнесом, люблять грати у шахи.
Категорія: Поради для спортсменів | Переглядів: 168 | Додав: radymo | Теги: гра, мозок, шахи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]