Це буває через затяжну пробку, авто може занести в кювет і там доведеться провести понад цілий день, чекаючи на допомогу, каже  директор школи контраварійного водіння "Корда-профі" у Києві Євген Середницький. .

Він розповідає про найпотрібніші речі в автомобілі під час подорожі на далекі відстані.

У багажнику мають лежати дроти для "підкурювання", буксирувальний трос, ліхтар, шкребок для видалення криги зі скла та щітка для змітання снігу.

"Дротами для "підкурювання" можна буде завестися від іншої машини, якщо сяде акумулятор. Взимку він швидше розряджається. Бажано із собою мати каністру із зимовою омивною рідиною для скла. Вона стане у пригоді, якщо закінчиться омивна рідина в бачку. Також цією рідиною легко розтопити кригу на автомобілі", - каже Середницький.

Антибуксувальні килимки допоможуть під час буксування машини. Їх підставляють під колеса на кризі. Якщо таких немає, можна ввозити із собою два кілограми піску. Підсипати його під колесо у разі буксування.

"Коли ведучі колеса потрапляють на лід, дуже важко з нього виїхати - колеса прокручуються, а машина стоїть на місці. У такій ситуації може допомогти звичайна дошка. Коли машина забуксує, підставити її під одне з коліс. Також дошка знадобиться і коли проб'ється колесо. Тоді треба буде піддомкрачувати машину. Дошку підкладають під домкрат, щоб він стояв на більшій площі й не загрузав у снігу або в м'яку вологу землю", - розповідає директор школи контраварійного водіння.

У дорогу беруть противідкатні опори. Вони необхідні у разі заміни колеса під горою. Також не завадить у дорозі й саперна лопатка.

"Лопатка має бути міцною. Нею можна не лише колію для машини прочистити, а й роздовбати кригу, зчистити намерзле покриття на асфальті", - додає Середницький.

У подорож на автомобілі взимку беруть набір запобіжників і лампочок. Більшість електропристроїв справного автомобіля можуть відмовити через перегоряння запобіжників.

Засіб для розморожування замків допоможе відчинити примерзлий лючок бензобака чи розтопити лід в замку кришки багажника.

"Не завадять в дорозі сірники. Вони завжди мають бути в автомобілі", - наголошує Середницький.

Далекобійники захоплюють у рейс пару ковдр. Також беруть у дорогу цеглину в пакеті, облиту мастилом. Її можна у разі аварійної зупинки підпалити. Потім загасити через годину. Кілька годин вона віддаватиме тепло.

"Думаю, це вже зайве. Якщо так міркувати, то можна півбагажника зайняти речима, що можуть пригодитися в екстремальних ситуаціях", - підсумовує Середницький.