phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:51
Що найнебезпечніше в цукерках - солодке життя

Солодке життя. Що найнебезпечніше в цукерках

Гідрогенізовані жири порушують роботу організму і призводять до різних захворювань

Розповім про солодку біль усього нашого населення - цукерки.
Промоніторивши багато марки, з'ясувала, що практично всі в своєму складі мають:

- Цукор (мальтодекстрин, декстроза, лактоза, патока, глюкози сироп, фруктоза)
- Жир кондитерський
- Жир рослинного походження
- Еквіваленти какао-масла (це не какао масло)
- Пальмова олія
- Жири рослинні гідрогенізовані
- Крохмаль картопляний
- Різні ароматизатори та барвники
- Консерванти і емульгатори
- Гидрокарбонат натрію (сода)
- Сіль
- Соняшникова олія

Якщо відсіяти всю шкоду такої кількості цукру, залишається велике питання з жирами.

Так ось, найстрашніші цукерки і все кондитерські вироби ті, що містять у складі незрозумілий рослинний або кондитерський жир. Ніхто не пише з чого він узятий - власне кажучи, він може бути будь-який, навіть гідрогенізований.

Гідрогенізації зазвичай піддають будь-який рослинний (текучий) жир, насичуючи його воднем і перетворюючи в твердий. Для кондитерів це вигідно тим, що зберігаються вироби з такого жиру довше, і термін придатності збільшується. Використовують те, що дешевше - кокосовий, пальмовий, ріпаковий і так далі.

Хочу зазначити, що саме по собі пальмова олія поступається багатьом іншим за кількістю ненасичених жирних кислот (наприклад, оливкова ними дуже багато), але ось за іншими параметрами, таким як вміст каротиноїдів, токотрієноли і токоферолів (вітамін Е) - перевершує. Також воно містить олеїнову та лінолеву жирні кислоти.

Але пальмова олія і гідрогенізована пальмова олія - це два різних жирів, точно також, як кокосове масло і гідрогенізована кокосова олія. Втім, зазвичай пальмова олія і так тверде - за своєю хімічною структурою це насичений жир, як вершкове, кокосове і масло какао, - тому найчастіше гідрогенізірують рідкі масла.

Синонім гидрогенізованого жиру - трансжири.

Всім давно відомо, що трансжири в організмі поводяться не так, як звичайний насичений або ненасичений жир. Вони впливають на роботу білкових молекул, порушують передачу сигналів між гормонами і їх рецепторами, а також ведуть до порушення нормальної роботи підшлункової залози і зниження чутливості рецепторів до інсуліну (інсулінорезистентність), що призводить до цукрового діабету 2-го типу, запальним процесам і згодом до ожиріння.

Гідрогенізовані жири, точно так само як і насичені (до них відносять масло какао, пальмова олія, вершкове масло, кокосове масло і молочні/м'ясні жири), сприяють виникненню атеросклерозу і проблем з серцево-судинною системою. Тому American Dietetic Association радить обмежувати їх споживання - до не більше ніж 10% від загальної кількості жирів в раціоні.

А Американське суспільство кардіологів рекомендує балансувати між 25-35% корисних жирів в раціоні, з яких 7% припадає на насичені жири.

Продукти на вагу краще не купувати

Хочу додати, що калорійність будь-якого жиру в два рази більше, ніж білків і вуглеводів - тому в будь-якому випадку захоплюватися ними не варто.

Виходячи з усього вище написаного, якщо у вас немає проблем зі здоров'ям, і ви хочете якусь вкусняшку, а приготувати вдома з натуральних продуктів лінуйтеся, настійно прошу: витратьте хоча б дві хвилини в магазині на те, щоб прочитати склад вашої ласощі. В іншому випадку доведеться йти до лікаря, а потім в аптеку.

Якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, найкраще навіть не дивитися в бік кондитерських виробів, а також і сирних десертів, фаст-фудів (неправильних), маргаринів, морозива, всього, що приготовлено у фритюрі, снеків, випічки, чіпсів і всіх « недо »-продуктів. І однозначно не варто їсти вафлі (читайте склад).

До слова, пальмова олія є і в продуктах дитячого харчування - і це не страшно. Точно так же, як міфом є те, що воно не засвоюється організмом. Будь-який нормальний шлунково-кишковий тракт здатний розщепити жир завдяки ферментам -ліпаза, наприклад.

В іншому випадку вибирайте кондитерку без жирів зовсім - зефір, мармелад, пастила і так далі. Цукру в ній дуже багато, але зате крім цукру там практично нічого немає.

Продукти, на яких відсутній етикетка - на вагу, наприклад - краще не купувати, або просити упаковку з вказаними на неї складом.

І пам'ятайте: у всьому повинен дотримуватися баланс і бути присутнім здоровий глузд. Від того, що ви будете з'їдати пару цукерок в тиждень, дотримуючись збалансований раціон, ніхто не помре. Проблеми почнуться у тих, у кого цей «збалансований» раціон підтримується тільки за рахунок цукерок і печива.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 699 | Додав: adminA | Теги: солодке життя, найнебезпечніше в цукерках | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]