phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:30
Що перець чилі може покращити здоров’я та продовжити життя - чи правда це?
Перець чилі – це єдина рослина, яка одночасно містить каротиноїди, флавоноїди та капсаїциноїди. Перші два класи речовин відповідають за колір плодів, а в організмі людини виступають як антиоксиданти, захищаючи від окислювального стресу та запалення. Капсаїцин забезпечує пекучий смак перцю і вважається найкориснішим його компонентом.

Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, ця органічна сполука впливає на ванілоїдні рецептори — мембранні білки нервових клітин, які реагують на високу температуру, хімічні подразники та запальну відповідь організму.

А оскільки ці рецептори виділяються не тільки нейронами, а й клітинами ендотелію судин, крові, жирової тканини, гладкої м’язової мускулатури та інших тканин, капсаїцин може впливати на серцево-судинну та травну системи, знижувати запалення та регулювати апетит та вагу тіла.

Як перець чилі впливає на масу тіла та метаболізм

Капсаїцин збільшує почуття ситості і пригнічує голод, знижує кількість їжі, що споживається, збільшує окислення жирів і термогенез – витрату енергії на виробництво тепла.

Більш того, активація ванілоїдних рецепторів може захистити від накопичення жиру,
знизити рівень глюкози в крові та збільшити чутливість до інсуліну, що також добре впливає на масу тіла.

В одному дослідженні прийом 0,9 г чилі перцю в капсулах або томатному соку перед їжею знизили добове споживання калорій учасників на 263-382 ккал.

На жаль, цей ефект тимчасовий – тільки поки ви не звикнете до гострої їжі. В одному експерименті прийом 1 г перцю перед їжею знизив калорійність обіду десь на 50 ккал у тих, хто не перчить їжу, але не вплинув на любителів гостренького.

Втім, у метааналізі 11 наукових праць дійшли висновку, що прийом капсаїцину у вигляді капсул, порошку, розчиненого в соку, або ферментованої пасти забезпечує невелику, але помітну втрату ваги за 4-12 тижнів.

Не варто сприймати чилі-перець як чудо-засіб для схуднення, але є сенс додати його до раціону при використанні інших методів на зразок здорового харчування , фізичної активності та повноцінного сну.

Як чилі-перець підтримує здоров’я серця та судин

Капсаїцин збільшує активність ферментів, відповідальних за розширення судин, а також експресію протизапальних білків, що захищають серце від гіпертрофії та фіброзу – заростання сполучною тканиною.

В одному дослідженні з’ясували, що регулярне вживання 30 г перцю на день протягом чотирьох тижнів значно знижує окислення ліпопротеїнів у плазмі крові, а окислення – це один із факторів розвитку атеросклерозу.

В іншій науковій роботі виявили, що прийом 4 мг капсаїцину на день протягом трьох місяців збільшує рівень ліпопротеїнів високої густини, або «хорошого» холестерину, що може захистити від виникнення бляшок на стінках судин.

Таким чином, вживання перцю чилі знижує фактори ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ) та може стати профілактикою атеросклерозу.

Як перець чилі впливає на травлення

Вважається, що гостра їжа шкодить шлунку, особливо за наявності захворювань. Насправді ж капсаїцин може надати зворотну дію. Це з’єднання пригнічує секрецію кислоти у шлунку, стимулює кровообіг його слизової та виробництво слизу. Все це захищає від утворення виразок та сприяє їхньому загоєнню.

В одному експерименті з’ясували, що прийом капсаїцину збільшує секрецію слизу у пацієнтів з гастритом, включаючи людей, заражених бактерією Helicobacter pylori, та запобігає пошкодженню органу.

В аналізі даних близько 2,5 тисяч людей з Мексики та Кореї виявили, що щоденне вживання капсаїцину в дозі менше 30 мг на день знижує ризик раку шлунка.

Однак вищі дози (від 30 до 250 мг/день) можуть бути небезпечними. В іншому дослідженні також відзначили, що разом із певним генотипом та наявністю бактерії Helicobacter pylori велика кількість перцю чилі в раціоні може збільшити ризик онкології.

Так що якщо у вас є якісь проблеми з ШКТ, запитайте гастроентеролога, чи можна додавати в раціон гострі страви.

Чи правда перець чилі може продовжити життя

У 2021 році вийшов метааналіз чотирьох оглядових досліджень з даними понад 570 тисяч осіб віком від 18 до 79 років, які проживають в Італії, Ірані, США чи Китаї. Перевіривши наукові роботи, вчені дійшли висновку, що споживання перцю чилі знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань, раку та інших причин.

В одному з оглядових досліджень, що увійшли до метааналізу, підрахували наступне: якщо їсти пекучу спецію щодня, ризик померти від будь-яких причин зменшується на 14%.

В іншому експерименті виявили, що люди, які вживають перець чилі більше чотирьох разів на тиждень, приблизно на третину менше ризикують померти від захворювань серця.

Наприкінці метааналізу вчені зазначили, що їхня наукова робота має свої недоліки, включаючи невелику кількість досліджень та різні моделі споживання спеції. Однак, незважаючи на відмінності, позитивний вплив гострої їжі відзначили у всіх дослідженнях.

Скільки перцю чилі потрібно їсти, щоб отримати користь для здоров’я

Точно назвати корисну дозу не вийде, оскільки в численних експериментах використовувалася різна кількість чистого капсаїцину та пекучої спеції, а оглядових дослідженнях взагалі цікавилися лише частотою вживання, а не кількістю.

Оскільки вміст цієї речовини в перці чилі становить близько 1% від ваги продукту, можна припустити, що 1-2 г гострої приправи на день забезпечать 10-20 мг алкалоїду.

Цього буде достатньо, щоб покращити здоров’я і при цьому не нашкодити шлунку.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 228 | Додав: adminA | Теги: продовжити життя, перець чилі, покращити здоров’я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]