phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:14
Що робити якщо дитина ревнує?


Коли у вашої дитини повинні з'явитися братик або сестричка, для вас настає дуже відповідальний момент. Ви повинні зробити все від вас залежне, щоб запобігти появи ревнощів у дитини або принаймні послабити її. В цей період старші син або дочка особливо потребують вашої турботи і любові. Ні в якому разі вони не повинні відчути охолодження до них.

Отже, в будинку з'явився малюк. Всі в родині зайняті тільки ним одним, всі в захопленні розглядають маленького чоловічка, який досить часто плаче, ласкаво, з усмішкою розмовляють з ним, носять його на руках. А про старшого всі раптом забули. Ось і уявіть собі, як йому раптом відчути себе зайвим у сім'ї та нікому не потрібним. І немає нічого дивного, що за такої ситуації ваша старша дитина починає ненавидіти і ревнувати того, хто на його думку, приніс йому стільки горя, тобто свого молодшого братика або сестричку.

Якщо в цій ситуації батьки не виявляють належного такту і педагогічної мудрості, то дії старшої дитини стають непередбачуваними. Він може почати грубити старшим, погано вчитися, може безпричинно плакати, а може і зовсім піти з дому, де, на його погляд, він став чужим.

Зовсім уникнути дитячих ревнощів вам не вдасться. Значить, очевидно, треба примиритися із цим і, більше того, погодитися зі старшою дитиною, що у нього є всі причини для ревнощів і що це цілком природне почуття. Але ви повинні словами та діями постійно показувати, що любите своїх дітей однаково сильно. Більше того, ви повинні переконати старшу дитину в тому, що вона - ваша головна помічнця та опора і що ви дуже цінуєте його і дорожите його дружбою.

Намагайтеся іноді порівнювати якісь дії молодшої та старшої дитини на користь останнього. Наприклад: "Бачиш, який наш малюк, нічого не вміє - навіть брязкальце ще не навчився тримати в руці. А ти сьогодні яку чудову машину зібрав з конструктора, ось твій братик підросте трохи, і ти теж навчиш його робити такі ж гарні речі".

Не намагайтеся криками погасити спалаху ревнощів у ваших дітей. Якщо ваші діти заженуть свої почуття в себе, буде гірше для всіх. Набагато краще, якщо ваша дитина буде говорити про свої переживання і образи відверто, не боячись, що ви їх не зрозумієте або осудите.

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 1990 | Додав: radymo | Теги: дитячі ревнощі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]