phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:16
Що робити, якщо ваша дитина лінується вчитися
Уже місяць, як почався навчальний рік, а дитина з небажанням сідає за уроки, важко прокидається вранці і не виявляє жодного бажання вчитися. Це говорить про те, що їй складно адаптуватися до школи після довгих канікул. Головною причиною низької успішності, поганої дисципліни на уроках, осінньої апатії до навчання батьки вважають дитячу лінь. Чи так це? І чи можна привчити дитину до працьовитості і відповідальності?

Щоб знайти вірне рішення проблеми, необхідно з'ясувати справжні причини поведінки, які дорослі часто приймають за дитячу лінь.

У школу після літніх канікул. Чому навчання не в радість для школяра?

У більшості випадків в тому, що діти лінуються, винуваті самі батьки і вчителі. З різних причин. Наприклад, стати успішним учнем школяреві заважає:

Надмірна опіка

Це коли мами і тати з раннього віку і до самої школи перехоплюють дитячу ініціативу замість того, щоб дозволити малюкові щось зробити, чогось навчитися самостійно.

Страх зазнати невдачі

Страх народжується, якщо малюк не відчуває підтримки в сім'ї, якщо його лають за помилки. Невпевненість в собі породжує сумнів в правильності своїх дій, тому заважає вчитися, рухатися далі. З цієї ж причини дитині складно звикнути до школи.

Відсутність інтересу

Навчання здається школяреві нудним. З цією проблемою стикається більшість дітей в початковій школі. Причина проста - дитячий організм сповнений енергії, тому потребує рухомих занять. Шкільні уроки проходять монотонно, що суперечить дитячій природі. В результаті на зміну активності й допитливості приходить нудьга та інертність (або лінь).

Відсутність мотивації

Як адаптуватися дитині до школи, якщо вона навіть не розуміє, навіщо їй вчитися? Навіщо рано вставати вранці, півдня сидіти на нудних заняттях, робити уроки? Навіщо взагалі потрібні знання? Немає сенсу - значить, немає мети, немає бажання.

Психологічні особливості, темперамент

Найгірше адаптуються до школи дуже повільні діти (меланхоліки, флегматики) і гіперактивні учні (холерики). Перші вміють довго зосереджено займатися однією справою, але їм стає важко, коли потрібно активно включитися в роботу на уроці, швидко дати правильну відповідь (наприклад, на контрольній роботі, при вирішенні тестів). Холерики, навпаки, добре справляються з динамічними завданнями, зате мають проблеми з концентрацією та посидючістю.

Як допомогти дитині адаптуватися до школи? Поради з навчання дошкільнят і молодших школярів


У боротьбі з дитячою лінню в підготовці до школи і в рішенні труднощів зі шкільною адаптацією беруть участь і педагоги, і батьки. Починається виховання допитливого, успішного учня з дошкільного розвитку дитини і триває весь час, поки триває формування дитячого розуму, характеру, світогляду. Цей час доводиться на період активного психологічного, соціального та інтелектуального розвитку малюка - 5-11 років.

Методи боротьби з лінню - це скоріше профілактичні заходи, які не допускають навіть можливості розвитку шкідливої ​​звички. До них відносяться:
  1. формування корисних звичок: дотримання режиму дня, планування справ, чергування навчання і відпочинку, саморозвиток, завершення розпочатих справ;
  2. розвиток самостійності;
  3. формування внутрішньої потреби в знаннях, інтересу до навчального процесу та зацікавленості в результатах своєї діяльності;
  4. підготовка до соціальної адаптації в школі - розвиток комунікабельності.

Багато що залежить від поведінки батьків в процесі виховання школяра, від їх особистого прикладу, вміння похвалити, готовності надати малюкові свободу, уваги до його внутрішніх переживань, здатності зацікавити і мотивувати на перемоги.

Важливу роль і велику користь в дошкільній підготовці відіграють розвиваючі курси для дітей. Не згадуючи плюси і мінуси уроків ментальної арифметики для інтелекту, користь у вивченні математики, інших шкільних дисциплін, треба відзначити їх допомогу в соціалізації дошкільнят і молодших школярів. Регулярні тренування розвивають розум, роблять його вимогливим до навантажень, привчають дітей до організованої роботи з саморозвитку, а в поєднанні з унікальною гнучкістю і активністю мислення допомагають швидко включитися в навчальний процес, адаптуватися до школи і досягати великих успіхів у всіх починаннях.
Категорія: Поради для підлітків | Переглядів: 923 | Додав: radymo | Теги: дитина, навчання | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]