phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:15
Що робити, щоб шлунок не хворів - гастроентерологи дали поради
Багато людей знають, що таке біль у шлунку. Але дуже часто до них ставляться як до несерйозної хвороби, і роками зазнають виснажливих або неприємних відчуттів у животі, заспокоюючи себе тим, що гастрит справа поширена і від нього ніхто не помирав. 

Однак самі страждають від цих відчуттів, коли їжа не на радість. Причому людина найчастіше сама губить свій шлунок – про це розповіла лікар-гастроентеролог. На стан цього важливого органу впливає шкідлива їжа – жирна та гостра, бактерії та сам спосіб життя людини. До найбільш вразливих груп відносяться вагітні жінки, люди похилого віку, маленькі діти і люди, які страждають на хронічні захворювання.

Щоб у шлунок не потрапили токсини, що викликають найнеприємніші реакції, насамперед треба дуже акуратно ставитися до чистоти, добре мити руки і самі продукти харчування перед їх вживанням та правильно їх обробляти.

Жирна, смажена та гостра їжа погано впливає на слизову оболонку шлунка, і це теж може стати причиною його розладу.

До провокаторів відносяться і газовані солодкі напої: вуглекислий газ дратує стінки шлунка, а також горіхи.

Варто не забувати про правила прийому їжі. Її потрібно ретельно пережовувати і не ковтати великі шматки. Інакше збільшується газоутворення, що призводить до болів у животі. Найкраще вживати їжу частіше, але потроху. Не слід переповнювати шлунок або надовго залишати його порожнім.

А щоб допомагати його роботі, рекомендується щодня включати до раціону овочі, кисломолочні продукти та рибу нежирних сортів. Допомогти зміцнити слизову оболонку шлунка допоможуть вітаміни А, В6, Е, С і мінерали. При печії та кислій відрижці – препарати, що знижують кислотність шлункового соку.

Болі у шлунку можуть бути пов’язані не тільки з їжею. У недовірливих, тривожних, схильних до стресу людей також бувають неприємні відчуття в животі. Тому потрібно боротися з такими станами – знімати напругу фізичними вправами, медитацією, спілкуванням з друзями чи звернутися за допомогою до психотерапевта.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 199 | Додав: adminA | Теги: поради, гастроентеролог, Шлунок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]