phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:33
Що шкодить печінці найбільше - названо п’ять звичок
Деякі рутинні повсякденні звички виснажують печінку, сприяють її пошкодженню, про що людина навіть може не підозрювати.

Печінка є життєво важливим органом: вона фільтрує всю кров в організмі, видаляючи шкідливі токсини, допомагаючи йому переробляти жири, вуглеводи і цукор з усього, що ми їмо. Тим часом, наші ж власні звички часом діють як знищувачі печінки, провокуючи її ожиріння, збільшення, патологічна видозміна тканини, хвороби. Вчені виділяють п’ять звичок, що шкодять їй найбільш сильно.

Споживання доданого цукру. Якщо ви призвичаїлися до нього, то знайте: звичка вживати продукти з доданим цукром грозить розвитком інсулінорезистентності. Інсулін – це гормон, який контролює виділення в кров глюкози. Інсулінорезистентність означає, що організм перестав адекватно реагувати на інсулін – результатом цього стає зростання рівня цукру в крові, розвиток діабету. Неконтрольований діабет тісно пов’язаний з пошкодженням печінки.

Споживання алкоголю. Вчені констатують, що пияцтво під час пандемії призвело до різкого збільшення числа людей з алкогольною хворобою печінки. Вони нагадують, що допустима межа спиртного – не більше двох напоїв в день для чоловіків і не більше одного для жінок. Алкоголь здатний викликати запалення печінки, привести до появи потенційно смертельних захворювань, таких як цироз, рак печінки, печінкова недостатність.

Змішування алкоголю і ліків. За даними Клівлендської клініки, найбільш сильно шкодить печінці прийом спиртних напоїв і парацетамолу.

Низька фізична активність. Південнокорейські дослідники встановили: звичка бути малорухливим є одним з ключових факторів розвитку НАЖБП (неалкогольна жирова хвороба печінки). Ризик ожиріння печінки збільшувався разом зі збільшенням кількості годин, проведених в сидячому положенні, підкреслюють вчені.

Надлишкова вага. Звичка до зайвих кілограмів також асоціюється з надмірним накопиченням жиру в печінці, а також із запальним станом органу – неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ). Його можливими наслідками є рубцювання (цирозу), печінкова недостатність, рак печінки.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 108 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]