phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:43
Що таке молекулярна їжа?

Просто смачно приготованою їжею вже давно нікого не здивуєш. Наприклад, у світі існує одне з найбільших гастрономічних чудес сучасності — молекулярна кулінарія.  Суть її полягає у тому, що продукти харчування поєднують із найновішими технологіями молекулярної хімії. Завдяки таким незвичним маніпуляціям можна розширити смакові якості продуктів харчування.

Приміром, холодець виглядає як спагеті, хліб їдять ложкою, а чай можна пити, чи то пак їсти, бо він у твердому вигляді.
Запахи і смаки синтезовані у лабораторіях, дозволяють з уже знайомих продуктів створити щось абсолютно нове. Приміром, одна відома швейцарська парфумерна компанія спільно із вченими, створила 20 тис. виняткових нових ароматів - 300 з них тільки для однієї полуниці! Найпарадоксальнішим є те, що усі ці запахи на молекулярному рівні є ідентичними до натуральних, різниця тільки в тому, що вони отримані завдяки хімічним процесам.

Для приготування таких страв звичної кухні замало, тут потрібна справжня "кулінарно-хімічна" лабораторія із різноманітним устаткуванням: холодильні установки, центрифуги, прилади для подріблення продуктів і, звісно ж, неабияка фантазія мікробіологів. Альгінат натрію, кальцій, рідкий азот — це далеко не повний перелік хімічних елементів, котрі, вступаючи у реакцію з продуктами, створюють абсолютно унікальні делікатеси. Сам процес приготування може бути досить тривалим і займати не один день, а от їсти таку "дивину" потрібно якнайшвидше — бо вона втрачає свій зовнішній вигляд і смакові властивості швидше, ніж звичайні продукти.

Офіційно, авторство "молекулярної їжі" належить  французському вченному Ерве Тісу, який ще десять років тому вигадав страви,котрі у прямому сенсі вражали своєю фантазійністю і незвичністю.

Насправді ж, такі "космічні технології" на кухні існують вже дуже давно. Ще у Радянському Союзі розробкою молекулярної їжі займався цілий Науково-дослідницький інститут. Звісно ж, таке частування винаходили не для гурманів, а навпаки, для людей досить небезпечних професій — шпигунів, підводників, льотчиків. Зараз же, молекулярну кухню можна скуштувати у кращих ресторанах світу.

Крім того, кожен рік спеціальне інтернаціональне журі обирає кращий у світі ресторан. В 2006 році іспанський заклад "El Bulli" отримав перший приз завдяки страві кухаря Адріа Феранна, котрий приголомшив суддів своїми сирними макаронами з морквяною пінкою.

Як стверджують вчені, окрім абсолютно оригінальних смакових якостей, молекулярна їжа корисна. Вона не містить жирів, а кількість вуглеводів у ній обмежена.

Серед європейських гурманів гастрономічна кулінарія стала вже скоріше своєрідним кітчем. Адже фуршет із подібних страв виглядає приблизно так: бокал для шампанського наповнюється спочатку гарячим м’ятним супом-пюре, а потім, щоб не змішувалися прошарки, холодним гороховим супом. В результаті виникають абсолютно несподівані контрастні відчуття, і не тільки смакові, але й температурні.

Отож,  у  сучасному світі їжа вже давно стала проявом сучасного мистецтва, і  молекулярна кулінарія яскраве цьому підтвердження.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 2741 | Додав: radymo | Теги: молекулярна їжа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]