phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:10
Що варто знати про вугрову висипку - акне
вугрова висипка акне Акне або вугрова висипка – це захворювання сальних залоз, при якому відбувається їх закупорювання та виникає запалення волосяних фолікулів. Дана патологія частіше за все зустрічається серед підлітків, однак може виникати й у віці до 35 років.

Чому виникає вугрова висипка?

Акне виникає в результаті комплексного впливу цілого ряду факторів, серед яких найбільш значущими вважаються наступні:

Генетична схильність

Велика частка всіх випадків пов’язана зі спадковою схильністю до вугрової висипки на шкірі. Також вона може бути компонентом генетичних захворювань, наприклад – синдрома Аперта.

Гормональні зміни

Одним з ключових факторів розвитку вугрової висипки вважається гормональний дисбаланс, яких супроводжує процес статевого дозрівання та циклічні менструальні зміни. Головну роль при цьому відіграють чоловічі статеві гормони: тестостерон, дигідротестостерон (ДГТ) і дегідроепіандростерон (ДГЕА).

Також важливу роль можуть мати захворювання, що пов’язані зі змінами рівня чоловічих та жіночих статевих гормонів, зокрема: синдром полікістозних яєчників, адреногенітальний синдром та гормонально активні пухлини.

Харчування

Детально взаємозв’язок між раціоном та акне не вивчений. Проте існують дані, які вказують на те, що споживання великої кількості вуглеводних продуктів підвищує важкість перебігу захворювання. Також сприяти шкірній висипці може молоко та молочні продукти.

Захворювання шлунково-кишкового тракту

Встановлений тісний взаємозв’язок захворювання з розладами ШКТ. Понад половина всіх випадків акне виникає на тлі вже наявного гастриту і дисбактеріозу, а близько третини – на тлі патологічних станів кишечника.

Косметика

Причиною виникнення акне також можуть бути косметичні засоби, оскільки вони здатні закупорювати пори. Частіше за все такими властивостями володіють: креми, пудра, лосьйони, рум'яна і т. д.

Симптоми акне

Акне характеризується формуванням комедонів – сально-рогових пробок протоків сальних залоз. На їх поверхні починають активно розмножуватися бактерії (Propionibacterium acnes), провокуючи запалення та формування папул або пустул.

Такі вугрові висипання частіше за все виникають в ділянках з найбільшою кількістю сальних залоз: підборіддя, ніс, лоб, спина та груди. В залежності від важкості захворювання їх кількість може варіювати від декількох одиниць до декількох десятків з різним рівнем запалення.

Після лікування або самостійного одужання на шкірі в місцях вугрів часто залишаються сполучнотканинні рубці та ділянки надмірної пігментації (потемніння шкіри).

Підходи до лікування акне

Лікування захворювання націлене на досягнення наступних цілей: зменшення запалення, корекція гормонального балансу, знищення C. acnes, нормалізація відходження клітин шкіри і вироблення шкірного сала в порах для запобігання закупорки.

В схему лікування, в залежності від важкості захворюванню, можуть входити наступні кроки:

Місцеве лікування

При наявності акне рекомендується не мити уражену шкіру більш ніж два рази на день. Натомість для покращення стану можна застосовувати зволожувальні креми без ароматизаторів. Також, залежно від клінічної ситуації, можуть призначатись наступні ліки місцевого застосування: бензоїлпериоксид, ретиноїди, антибіотики (макроліди та тетрацикліни), саліцилова або азелаїнова кислота, тощо.

Медикаментозна терапія

Системні медикаментозні засоби, що можуть застосовуватись в комплексі лікування вугрової хвороби включають: антибіотики вищезгаданих груп, гормональні препарати, підібрані на основі попереднього вивчення гормонального балансу в організмі.

Апаратні методи лікування

Як правило, апаратна терапія використовується у якості додаткового засобу й тільки за умови відсутності запалення. Застосовні. До них відносяться: масаж і чистка обличчя, поверхнева кріотерапія, лазеротерапія, дарсонвалізація та ін.
Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 413 | Додав: radymo | Теги: висипка, вугрова, АКНЕ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]