phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:56
Що відомо - лікарі виявили фізіологічну причину виникнення психозів

  Лікарі виявили фізіологічну причину виникнення психозів: що відомо

Головну роль під час розвитку психозу може зіграти структура головного мозку людини

Група вчених з медичного центру Бостона під керівництвом доктора Пауло Лізано виявила, що існує зв’язок між розміром хоріоїдального сплетіння і розвитком психозу.

Як передає  НАРОДНА ПРАВДА, результати досліджень опубліковані в American Journal of Psychiatry

Хоріоїдальне сплетіння і його продукт –  CSF – є важливими частинами неврологічної системи. CSF допомагає пом’якшити мозок всередині черепа, а судинне сплетіння утворює бар’єр між мозком і CFS, який допомагає фільтрувати токсини і запобігає потраплянню компонентів крові в мозок. Він також дозволяє проходити деяким молекулам, включаючи ті, які пов’язані з імунною системою.

Нове дослідження об’єднало три групи учасників: пацієнтів з діагнозом психоз, їхніх  родичів та людей без діагнозу психоз (контрольна група).

Кожен учасник пройшов структурне МРТ-сканування головного мозку, після чого дослідники виявили, що обсяг судинного сплетіння був великим у тих, хто мав діагноз психоз.

До того ж виявилося, що обсяг судинного сплетіння у групи родичів був більшим, ніж у людей з контрольної групи, але меншим, ніж у хворих з діагнозом психоз.

Крім того, з’ясувалося, що більший обсяг хоріоїдального сплетіння співвідноситься зі зменшенням сірої речовини, меншим об’ємом мигдалини, нижчими показниками когнітивних функцій і великим об’ємом шлуночка.

Поряд з цим вчені  виявили, що у людей зі збільшеним судинним сплетінням був високий рівень сигнальної клітини, пов’язаної з імунною системою – такв званим інтерлейкином 6 (IL-6). IL-6 може долати бар’єри між мозком, кров’ю і CSF. Вчені пояснюють, що у пацієнтів з шизофренією і біполярним розладом рівень IL-6 часто вищий.

Експерти дійшли всиновку, що не існує єдиної причини психозу. Він може бути симптомом такого психічного стану як шизофренія, а також є кілька інших можливих причин, в тому числі вживання наркотиків і алкоголю, певні ліки і хронічна нестача сну.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 515 | Додав: adminA | Теги: фізіологічна причина виникнення пси, лікарі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]