phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:38
Шипшина - чим вона корисна і як її приймати
шипшина користь У народі шипшину зазвичай називають "дикою трояндою". І це не просто так. Рослина належить сімейству Рожеві та порядку Розоцвітих. Після того, як пелюстки шипшини облітають, виростає червоний плід, багатий на корисні для організму речовини. З його допомогою можна вилікувати багато захворювань.

Чим корисна шипшина?

Ягода дійсно благотворно впливає на організм, за що особливо цінується прихильниками народної медицини. Цілювачі вважають корисними не тільки ягоди, але й пелюстки, насіння, листя, гілочки та коріння. Продукт містить флавоноїди, каротиноїди, вітамін А, аскорбінову кислоту, а також пектинові речовини, органічні кислоти та вітаміни групи К. У ньому міститься багато антиоксидантів, які допомагають знизити рівень різних запалень та окисного стресу.

Допомагає при артриті

Остеоартрит – захворювання, яке вражає суглоби: відбувається поступове зменшення хряща. В результаті дослідження стало відомо, що щоденний прийом 5 грамів порошкової шипшини зменшує потребу в знеболювальних препаратах. Для остаточних висновків потрібні додаткові дані, щоб розрахувати правильне дозування.

Допомагає серцю

Завдяки різним дослідженням щодо впливу шипшини на серцево-судинну систему з'ясувалося, що плоди можуть покращити здоров'я серця та судин у людей з ожирінням. Якщо ви прийматимете напій з шипшини, то на вас чекає зниження тиску, загального холестерину і холестерину ЛПНГ.

Допомагає при лікуванні діабету

Деякі експерименти показують, що шипшина сприяє профілактиці діабету 2-го типу, особливо у тих, хто страждає на ожиріння з підвищеним тиском.

Сприяє лікуванню хвороб ШКТ

Шипшина сприяє уповільненню скорочення м'язів кишечника лише на рівні препарату від діареї. Через те, що вживання плодів чагарнику змінює баланс ph у шлунку, створюється несприятливе середовище для бактерій, що впливають на утворення виразок.

Сприятливо впливає на здоров'я шкіри

Олія шипшини часто служить компонентом косметики. Воно готується шляхом холодного віджимання плодів. Поліненасичені жири захищають шкіру від УФ-променів та шкідливих речовин.


Масло шипшини

В маслі міститься багато вітамінів та жирних кислот, які живлять та зволожують шкіру. У ньому також містяться феноли, які мають противірусні, антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Так як в маслі міститься багато вітамінів А і С, воно сприяє регенерації та оновленню клітин шкіри, а також прискорює вироблення колагену. Антоціани та вітамін Е знижують запалення, завдяки чому можна заспокоїти роздратування від таких хвороб, як псоріаз, екзема та дерматит.

Перед використанням олії шипшини радимо проконсультуватися з лікарем та зрозуміти, чи є алергія на цей продукт, протестувавши його на невеликій ділянці шкіри.

Чи може шипшина бути шкідливою для організму?

Незважаючи на те, що шипшина корисна для організму, якщо ви вживатимете більше добової норми продукту, можуть з'явитися проблеми з травленням, втома і головний біль. Також він може розпочати реакцію з деякими препаратами: наприклад, контрацептивами на основі естрогену або деяких антипсихотичних препаратів. Для цього варто проконсультуватися із спеціалістом.

Дітям, вагітним і годуючим матерям необхідно ставитися до шипшини з обережністю: поки не проведено достатньо досліджень про безпеку плодів.

Як правильно збирати шипшину?

Збирати плоди шипшини найкраще ближче до кінця сезону. Зазвичай період повного дозрівання посідає серпень-жовтень. Багато залежить від географічного розташування, клімату, погодних умов та сорту рослини.

Як зрозуміти, що пройшла пора збору:
  • - чашолистки стають відстовбурченими;
  • - ягоди стають насичено-оранжевими чи червоними;
  • - ягоди стають твердими.

Рекомендації щодо збирання плодів:
  • - бажано, щоб день під час збору був сонячний та сухий;
  • - місце збору має бути екологічно чисте, якими не є ділянки, розташовані близько до дороги, промислових об'єктів, звалищ та хімічних складів;
  • - відбирати краще тільки тверді екземпляри, знімаючи їх з чагарника, не відокремлюючи від плодоніжок та чашолистків;
  • - не збирайте ягоди, які мають пошкодження, ознаки гнилі, чорні плями чи тріщини;
  • - своєчасно збирайте плоди, тому що пізніше кількість цукру, що міститься в них, зросте, а вітаміну С стане менше. Зібрати врожай необхідно до заморозків.
  • - не забудьте надягти рукавички перед початком збору, щоб шипами не подряпати руки.

Шипшина – корисна рослина, яка успішно використовується в косметології та медицині. Важливо не перестаратися з його вживанням, щоб не отримати захворювання на РК, головний біль та алергію.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 320 | Додав: adminA | Теги: чим корисна, шипшина, як їприймати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]