phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:27
Шум у вухах: чому зʼявляється та що з цим робити
шум вухо За статистикою, від шуму у вухах регулярно страждають щонайменше 10% жителів Землі. Деякі медики вважають, що проблема поширена ще ширше, і називають її жертвами кожного п’ятого.

При цьому всі дослідники підкреслюють, що тинітус (так називаються фантомні звуки у всіх їх різноманітних проявах) не самостійний діагноз, а симптом. Він може бути викликаний кількома причинами.

Запалення чи стороннє тіло

Рідина, що потрапила у вухо, сторонній предмет, який-небудь жучок або банальна сірчана пробка — все це може викликати шум у вухах. Також його причиною можуть стати збільшені аденоїди, всілякі запалення, включаючи отит (який, втім, складно пропустити завдяки іншому симптому – стріляючого болю). Все це викликає постійне роздратування барабанної перетинки. Найчастіше такі проблеми супроводжуються відчутним тиском, низькочастотним гудінням у вухах.

Якщо шум супроводжується запамороченням, то прямий шлях до лору: можливий запальний процес у внутрішньому вусі.

Спазм глотки або м’язів середнього вуха

При спазмі м’яз, який прикріплений до слухової труби, різко скорочується і ви чуєте клацання. А можливо, і не один, а дещо ритмічний. Подібні спазми — своєрідний нервовий тик, що виникає всередині тіла. Як правило, він проявляється під час розмови, жування, ковтання і не дається взнаки в інший час. Серйозною проблемою така ситуація не являється. Але якщо клацання вам неприємні, з ними треба боротися.

Серцево-судинні проблеми

Високий кров’яний тиск або атеросклероз (бляшки в кровоносних судинах) нерідко "чуються" як пульсуючі звуки, що повторюють серцебиття. До пульсації варто поставитися серйозно: порушення кровообігу можуть спричинити інсульт.

Остеохондроз та інші зміни у шийному відділі хребта

Подібні проблеми нерідко призводять до порушення кровотоку. Слуховий нерв і задні відділи головного мозку реагують на нестачу кровопостачання, і ви починаєте чути щось схоже на брязкіт.

Вікові зміни слуху

Тінітус у всіх його проявах – клацаючих, пульсуючих, гудучих, шумлячих – часто стає першим симптомо втрати слуху у літніх людей.

Стрес

Хоча дослідники і визнають Stress and tinnitus, що про вплив стресу на розвиток тінітуса знають поки що мало, проте цей фактор вважається одним із можливих провокаторів шуму у вухах.

Інші причини

Ось цілий ряд менш поширених, але від того не менш шкідливих причин:
  •     Ендокринні порушення.
  •     Гормональні зміни у жінок.
  •     Залозодефіцитна анемія. Нестача заліза погіршує постачання мозку киснем з усіма проблемами, що випливають.
  •     Надмірно жорсткі дієти або незбалансований раціон, наприклад, з підвищеним вмістом солі або цукру.
  •     Отосклероз – зростання кісткової тканини в середньому вусі, що супроводжується зниженням слуху та нерідко аудіоефектами.
  •     Зловживання деякими ліками, токсичними для слухового нерва. У тому числі деякі антибіотики, сечогінні, саліцилати.
  •     Пухлини та інші мозкові порушення.

Як лікувати шум у вухах

Хороша новина: більшість випадків тінітуса проходять самі собою і не вимагають спеціального лікування. Якщо ж фантомні звуки переслідують вас регулярно, не дійте на авось, а зверніться до терапевта: він допоможе або направить вас до вужчого фахівця.

На прийомі медик задасть запитання, на які необхідно відповісти максимально повно і правдиво. Зокрема, питання можуть стосуватися ліків та біодобавок, які ви приймаєте, способу життя та харчування, здоров’я ваших старших родичів (той самий отосклероз нерідко є спадковим захворюванням) тощо. З великою ймовірністю вам також доведеться пройти ряд тестів на слух та рухливість щелепи та шиї. Іноді лікар може призначити КТ чи МРТ.

Швидше за все, за підсумками візиту вам буде рекомендовано:
  •     Протизастудні препарати та маніпуляції, покликані позбавити вас від запалень та набряків у носоглотці.
  •     Промивання вуха з метою видалити із нього сірчану пробку, надлишки води, сторонні предмети.
  •     Релаксанти – препарати, що розслаблюють мускулатуру. Вони допоможуть позбавитися клацань, викликаних м’язовими спазмами. У ряді випадків може знадобитися і хірургічне втручання.
  •     Препарати, що покращують кровообіг у внутрішньому вусі та головному мозку. Ці «ліки від шуму» повернуть необхідний тонус судин, позбавивши вас від пульсуючих проблем.
  •     Фізіо- та психотерапія. Наприклад, непогано допомагають компактні прилади – джерела білого шуму, що блокує клацання, гул та пульсацію.
  •     Зміна раціону.
  •     Масажі. Ці маніпуляції, по-перше, допомагають зняти стрес, а по-друге, покращити кровообіг, у тому числі й у шийному відділі хребта.
Не має значення, в якому вусі дзижчить. Якщо шум повторюється, обов’язково йдіть до лікаря. Тому що недолікове первинне захворювання може обернутися найнеприємнішими наслідками аж до втрати слуху та інсульту.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 233 | Додав: radymo | Теги: вухо, шум | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]