phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:32
Скільки відновлюється людина після безсонної ночі - вчені
безсонна ніч Дефіцит сну - небезпечний стан, який не "лікується" однієї ночі міцного сну.

Чи відчуваєте себе втомленими після нестачі сну? Вітаємо, ви приєдналися до багатьох людей по всьому світу, які страждають від недосипання — серйозної проблеми, що може вплинути на психічне та фізичне здоров'я.

Згідно зі статистикою, проблеми зі сном становлять "глобальну епідемію, яка загрожує здоров'ю та якості життя 45% населення світу".

Здавалося б, досить легко "вилікуватися" від дефіциту сну, особливо в молодості: поспали довше і повернулися до свого звичного стану? На жаль, все не так просто.

Нещодавнє дослідження показало, що відновитися після дефіциту сну важко навіть для молодих людей. Тринадцять людей віком 20 років, які спали на 30% менше, ніж їм потрібно протягом 10 ночей, повністю не відновили більшість своїх когнітивних процесів навіть після семи ночей необмеженого сну.

"Це якісне, хоч і невелике, дослідження для вивчення впливу часткового недосипання - головним чином це вивчення зв'язку тривалості сну зі змінами когнітивних функцій", - сказав фахівець з медицини сну при клініці Мейо в Рочестері доктор Бхан Пракаш Колла.

"Час когнітивної реакції покращився протягом семи днів і повернувся до вихідного рівня, тоді як інші когнітивні завдання, включаючи точність, повністю не відновилися", - додав Колла.

"Дослідження показало, що є аспекти, такі як пам'ять та швидкість розумового аналізу, які не відновляться так швидко", — зазначає фахівець зі сну доктор Радж Дасгупта.

"Безперечно, основні частини втрати сну можна відновити, але є речі, які ви просто не повернете швидко. Ось чому так важливо уникати дефіциту сну", – додає Дасгупта.

Вам потрібен здоровий сон

Можливо це було невелике дослідження, але воно повторює результати попередніх наукових праць. Лабораторне дослідження сну показало, що люди, які спали менше шести годин на ніч протягом двох тижнів, і відчували себе відносно добре при цьому, працювали так само погано під час когнітивних та рефлекторних тестів, як і люди, які були позбавлені сну протягом двох повних ночей.

Це тому, що мозку потрібні безперервні цикли сну, щоб засвоїти нові навички, зберегти ключові спогади та відновити тіло після денного стресу. Під час сну тіло буквально поновлюється на клітинному рівні.

Тому хронічний недосипання впливає на здатність концентрувати увагу, вивчати нове, бути творчим, вирішувати проблеми та приймати рішення. Навіть пропуск сну лише на одну ніч порушує роботу організму.

Відсутність сну протягом 18 годин може погіршити здатність керувати автомобілем так само сильно, якби ви мали значну концентрацію алкоголю в крові, повідомляють Центри США з контролю та профілактики захворювань.

Дослідження 2017 року показало, що здорові дорослі люди середнього віку, які погано спали лише одну ніч, робили велику кількість білка бета-амілоїду, відповідального за бляшки, характерні для хвороби Альцгеймера.

Дослідження, опубліковане в червні, показало, що люди похилого віку, які зазнають значних труднощів із засинанням і постійно прокидаються вночі, мають високий ризик розвитку деменції або ранньої смерті.

Залежно від віку, люди повинні спати від 7 до 10 години кожної ночі. Але, наприклад, офіційна статистика в США свідчить про те, що один з трьох американців страждає від дефіциту сну. Крім того, від 50 до 70 млн. американців борються з такими розладами сну, як безсоння, синдром неспокійних ніг, які можуть зіпсувати спокійну ніч.

Центри з контролю та профілактики захворювань США називають це «проблемою громадського здоров'я», оскільки порушений сон пов'язаний з вищим ризиком критичних станів, включаючи високий кров'яний тиск, ослаблення імунної діяльності, збільшення ваги, перепади настрою, параною, депресію та високий ризик розвитку діабету. інсульту, серцево-судинних захворювань, деменції та деяких видів раку.

Скільки потрібно часу для відновлення після дефіциту сну?

"Ми не знаємо цього точно. Нове дослідження показує, що, можливо, деяким аспектам діяльності, особливо молодим пацієнтам, може знадобитися більше часу для відновлення після недосипання", — зазначає Колла.

Головне, кажуть експерти, це уникати недосипання.

"Нам потрібно не забувати віддавати пріоритет сну та намагатися спати по 7 годин щоночі. Недосипання погано впливає наш настрій", — додає професор.

Ви можете налаштуватися на гарний сон, відмовившись від негативних навичок і звівши до мінімуму вживання алкоголю. Правильно збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи, розумова активність та контроль рівня артеріального тиску та холестерину також покращать сон, зазначають експерти.

Ви також можете вирішити будь-які проблеми зі сном, "програмуючи" себе. Експерти називають це "гігієною сну" і пропонують встановити режим сну, призначений для релаксації, який означає відмову від перегляду телевізора, використання смартфонів або інших пристроїв, що випромінюють синє світло, принаймні за одну-дві години до сну.

Світ все ще не може оговтатися від пандемії коронавірусу. Одним із багатьох негативних наслідків пандемії стало те, що багато людей буквально "втратили сон", проте "пандемічне безсоння" можна подолати. Експерти кажуть, що для цього потрібно просто потренуватися та виробити нові правильні звички.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 224 | Додав: radymo | Теги: людина, відновлення, безсонна, ніч | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]