phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

07:40
Сніданок: користь для організму та що краще споживати
"Сніданок з'їси сам, а вечерю віддай ворогові", відомий вислів, який говорить про важливість збалансованого калорійного сніданку. Більшість лікарів та дієтологів відзначають корисність сніданку, але є й інші фахівці, які стверджують, що час їжи не так важливий, як його калорійність. Чи важливо їсти вранці та який сніданок буде кориснимс, читайте далі.

Зазвичай сніданком вважається час їжі до полудня. Можна снідати відразу після пробудження, або через годину-дві після склянки води.

Деякі дослідження вказують на те, що систематичний пропуск сніданку або перенесення його на обід погано впливають на наші циркадні ритми та травлення. Це призводить до набору ваги чи порушення вуглеводного обміну.

Виявляється, пропуск цього прийому їжі впливає на нашу харчову поведінку та сон, йдеться в одному з японських досліджень.

Вчені зі США з'ясували, що пропуск сніданку та нерегулярне харчування призвели до збільшення калорійності всього раціону людини та зниження кількості енергії, яку вона витрачає на перетравлення їжі.

Китайські вчені дійшли висновку, що варто їсти калорійний сніданок, а до вечері обмежуватися салатом. Тоді згодом у вас покращиться чутливість до інсуліну, мікробіом кишечника, а рівень цукру не підвищуватиметься.

Потрібно намагатися більшу частину калорій на день отримати до 15 години дня. Робити ситним саме сніданок, а не вечерю, тому що при такому стилі харчування ви гірше засипатимете і не висипатиметеся, що призводить до погіршення настрою та загального самопочуття.

Чим і коли снідати?

Час сніданку залежить від вашого розкладу та бажання їсти. Не варто їсти на силу, якщо ви не хочете відразу після пробудження. У такому разі поснідайте вже на роботі за кілька годин. Але важливо, щоб це був збалансований сніданок, а не бутерброд.

Випічка на сніданок

Ідеальний сніданок повинен складатися з білків, жирів, складних вуглеводів та овочів (клітковини).

Їсти в перший прийом їжі будь-яку випічку, солодке та пити сік – шкодить нашому організму та призводить до набору зайвих кілограмів. Також не рекомендується будь-яка каша без білка та клітковини. Ці продукти змусять цукор у крові злетіти до небес, а потім так само стрімко впасти і приведуть до відчуття втоми і ви знову відчуваєте бажання їсти.

Що можна їсти для збалансованого сніданку

  •     білок - яйця, риба, м'ясо (не ковбаса), сир;
  •     клітковина – будь-які овочі та фрукти;
  •     жири - сир, молочні продукти, авокадо, яйця, горіхи;
  •     складні вуглеводи - гречка, вівсянка, пшоно, перловка, бурий та коричневий рис.
Фрукти та ягоди краще їсти після основного прийому їжі, щоб уникнути стрибка цукру.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 660 | Додав: radymo | Теги: сніданок, користь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]