phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:45
Стакан грейпфрутового соку підвищує ефективність препаратів від раку в три рази

Один стакан грейпфрутового соку в день може в три рази підвищити ефективність препаратів від раку. Дослідники Чиказького університету вважають, що сік допоможе пацієнтам уникнути побічних ефектів, викликаних високими дозами ліків, а також знизити вартість лікування.

Коментуючи результати цього дослідження, газета Daily Mail нагадує, що ще недавно лікарі рекомендували пацієнтам уникати грейпфрутів в період активної терапії, так як він блокує фермент кишечника, що відповідає за природний розпад і поглинання багатьох ліків. За словами керівника дослідження доктора Езра Коена, в ході експерименту з'ясувалося, що грейпфрут не просто підвищує концентрацію протиракового препарату в крові пацієнта, але і збільшує його ефективність у кілька разів.

В ході дослідження, вивчалася взаємодія з грейпфрутовим соком препарату "сиролімус". Цей відносно новий препарат раніше застосовувався для придушення імунної системи організму при пересадці органів, пізніше з'ясувалося, що він також може використовуватися для лікування деяких видів онкологічних захворювань.

У дослідженні взяли участь 138 добровольців, хворих раком в III і IV стадіях. Добровольці, що входили в контрольну групу, приймали "сиролімус" без будь-яких добавок. Учасники другої групи разом з "сиролімус" отримували інший сильнодіючий препарат - кетоконазол. Третя група перед прийомом протиракового препарату випивала склянку грейпфрутового соку.

За результатами цього експерименту, вчені зробили висновок про те, що грейпфрутовий сік підвищує ефективність лікування в три рази, в той час, як кетоконазол - в 5 разів. Але на відміну від кетоконазолу сік не має додаткових побічних ефектів. У звіті дослідників зазначено, що оптимальною дозою для боротьби з раком є 90 мг на тиждень, однак при дозі в 45 мг він викликає такі побічні ефекти, як нудота, блювота і головний біль.

Прийом соку допомагає знизити дозування препарату до 25 мг - 35 мг на тиждень. Для визначення кількості соку необхідно заміряти кількість ферменту в кишечнику кожного з пацієнтів, що тягне за собою додаткові витрати на лікування, але при цьому допомагає знизити медикаментозне навантаження на організм.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1755 | Додав: radymo | Теги: грейпфрутовий сік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]