phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:48
Стоматологія: що потрібно знати про видалення зуба мудрості

Видалення зуба мудрості: як проходить операція та післяопераційні рекомендації

Процедура видалення зуба мудрості має безліч нюансів, про які бажано заздалегідь знати, оскільки це досить серйозний процес і підготуватись до нього потрібно кожному. Зуби мудрості зазвичай видаляють стоматологи-хірурги, оскільки це не простий зуб і операція може бути досить складною.

Ваш хірург-стоматолог може використовувати один із трьох типів анестезії, залежно від складності видалення та інших нюансів. Якщо ж ви тільки шукаєте лікаря для своїх зубів, тоді радимо звернути увагу на стоматологічну клініку Amel Dental Clinic у Дніпрі, детальну інформацію про яку можна знайти на сайті ameldental.com.

Типи анастезії включають:
  • * седативний наркоз;
  • * місцевий наркоз;
  • * загальна анестезія.

Місцевий наркоз

Хірург-стоматолог проводить місцеву анестезію за допомогою однієї чи кількох ін'єкцій. Хоча під час видалення зуба ви відчуватимете деякий тиск або рух, біль при цьому відсутня.

Седативний наркоз

У цьому типі анестезії проводиться седативна анестезія через внутрішньовенну (IV) лінію у руці. Седативний наркоз викликає глибокий сон у якому відключаються органи почуттів завдяки чому людина не лише не відчуває біль, а й навіть не згадає процес операції.

Загальна анестезія

В особливих ситуаціях вам може бути запропоновано загальну анестезію. Ви можете вдихати ліки через ніс або мати внутрішньовенну лінію на руці, або те й інше. В даному випадку ви втрачаєте свідомість. Хірургічна бригада ретельно контролює ваші дихання, температуру та кров'яний тиск. Ви не відчуватимете болю і також не пам'ятатимете про процедуру. Місцева анестезія також застосовується для усунення дискомфорту у післяопераційному періоді.

Як проходитиме операція з видалення зуба мудрості? Ця операція проходитиме поетапно. Під час видалення стоматолог – хірург:
  • * робить розріз у тканині ясен, щоб оголити зуб і кістку;
  • * видаляє кістку, яка блокує доступ до кореня зуба;
  • * за необхідності ділить зуб на частини, якщо його видалити можна лише таким чином;
  • * видаляє зуб;
  • * очищає місце віддаленого зуба від будь-яких залишків;
  • * помістить марлю над місцем екстракції, щоб контролювати кровотечу і тим самим допомогти сформувати потік крові.

Що відбувається після процедури видалення зуба мудрості

Якщо ви отримуєте седативний чи загальний наркоз, після процедури вам доведеться деякий час перебувати у лікарні, у особливо складних випадках - до тижня. Якщо у вас місцева анестезія, вам знадобиться короткий час на відновлення в стоматологічному кріслі і відразу після операції можна буде йти додому.

Після операції слідуйте інструкціям вашого стоматолога

Деяке просочування крові може продовжуватися першого дня після видалення зуба мудрості. Намагайтеся уникати надмірного плювання, щоб не вибити потік крові з гнізда. Замініть марлю над місцем екстракції, як зазначено вашим стоматологом чи хірургом.

Ви можете впоратися з болем за допомогою безрецептурного болезаспокійливого засобу. Ліки, що відпускаються за рецептом, можуть бути особливо корисними, якщо під час процедури була видалена кістка. Тримання холодного на щелепі також може полегшити біль.

Набряки та синці. Використовуйте пакет з льодом, якщо рекомендує лікар. Будь-який набряк зазвичай проходить через два чи три дні. Синці можуть бути ще кілька днів.

Після операції заплануйте відпочинок на решту дня. Відновіть нормальну діяльність наступного дня, але принаймні протягом тижня уникайте напруженої діяльності, яка може призвести до втрати згустку крові з гнізда. Пийте багато води. Не пийте алкогольних, кофеїнових, газованих або гарячих напоїв протягом перших 24 годин. Не пийте з соломкою принаймні тиждень, тому що всмоктувальна дія може вибити потік крові з гнізда.

Їжте тільки м'яку їжу, таку як йогурт або яблучне пюре протягом перших 24 годин. Уникайте твердої, гарячої та гострої їжі.

Не чистіть зуби, не полощіть рота і не використовуйте рідину для полоскання рота протягом перших 24 годин після операції. Як правило, відновити чистку зубів слід через перші 24 години. При чищенні будьте особливо обережні поряд з хірургічною раною і обережно полощіть рот теплою солоною водою кожні 4 години та після їжі протягом тижня.

Якщо ви курите, не робіть цього протягом щонайменше 72 годин після операції. Використання тютюнових виробів після оральної хірургії може уповільнити загоєння та збільшити ризик ускладнень.

У вас можуть бути шви, які розчиняються протягом кількох тижнів. Якщо ваші шви повинні бути видалені, не забудьте повторно відвідати лікаря для їхнього зняття. Якщо ви відчуваєте сильний біль, що не проходить, поява набряку, підвищення температури та інші неприємні симптоми, не зволікайте, необхідно відразу ж поза чергою відвідати того ж хірурга для екстреного усунення ускладнень.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 230 | Додав: radymo | Теги: видалення, стоматологія, зуб | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]