phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:31
Таємницю середземноморської дієти вчені розкрили

Саме у поєднанні оливкової олії і листових салатів або овочів полягає секрет середземноморської дієти.

Разом ці два види продукти утворюють жирні нітрокислоти, які знижують кров'яний тиск.

Ненасичені жири в оливковій олії поєднуються із нітритом в овочах, про це свідчать дослідження на мишах.

Горіхи і авокадо разом з овочами мають працювати так само, кажуть дослідники.

Створена на основі традиційної кухні таких країн, як Греція, Іспанія та Італія, середземноморська дієта вже давно асоціюється з гарним здоров'ям і добре впливає на серце.

Як правило, вона складається з великої кількості овочів, свіжих фруктів, злаків, оливкової олії та горіхів, а також птиці та риби замість великої кількості червоного м'яса, вершкового масла або тваринних жирів.

Хоча кожен компонент середземноморської дієти має очевидну поживну цінність, дослідники були спантеличені тим, що саме робить дієту в цілому такою корисною для здоров'я.

Хімічна реакція

Професор Філіп Ітон з Королівського коледжу в Лондоні і його колеги з Каліфорнійського університету в США вважають, що поєднання інгредієнтів середземноморського раціону призводить до утворення жирних нітрокислот.

У своєму дослідженні, яке частково фінансується Британським фонду серця, вчені використовували генетично модифікованих мишей, аби подивитися, як впливали на організм нітрокислоти жирного ряду."Коли жири із середземноморського раціону вступають у контакт із нітратами або нітритами, виникає хімічна реакція, і вони утворюють жирні нітрокислоти" - професор Філіп Ітон з Королівського коледжу в Лондоні.

Нітрокислоти жирного ряду допомогли знизити кров'яний тиск, блокуючи фермент епоксідгідролази .

Професор Ітон каже: "У людей є такий самий фермент, тому ми думаємо, що те те саме відбувається і у людей".

Це пояснює, чому середземноморська дієта корисна для здоров'я, хоча і містить жири, каже він.

"Коли жири із середземноморського раціону вступають у контакт із нітратами або нітритами, виникає хімічна реакція, і вони утворюють жирні нітрокислоти", - додає професор.

"Це захисний механізм природи. Якщо ми зможемо вивчити його, то зможемо виготовити нові засоби для лікування високого кров'яного тиску і запобігати хворобам серця", - сказав він.

За словами Філіпа Ітона, випробування на людях також заплановані.

Доктор Санджай Такрар з Британського фонду серця каже: "Це цікаве дослідження, яке деякою мірою пояснює, чому середземноморська дієта, здається, добре впливає на здоров'я серця".

"Але необхідно провести додаткові дослідження, бо ці експерименти проводилися на мишах, і це поєднання може впливати на організм і іншими шляхами", - застерігає вчений.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1358 | Додав: adminA | Теги: таємницю середземноморської дієти в | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]