phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:03
Тахіпноє - прискорене дихання. Причини тахіпноє
У нормі частота дихання залежить від дуже багатьох чинників: це і вроджені особливості, і вік, і маса тіла людини. Також багато, що залежить від рівня фізичної активності, і від загального стану здоров'я.

Почастішання дихання, або тахіпноє - це найбільш важливий діагностичний критерій у дітей, які поки що ще не можуть самостійно самі скаржитися на нездужання. Але й дорослим людям цей симптом може говорити про багато що. Якщо говорити про тахіпноє, то в цьому випадку найчастіше мають на увазі почастішання дихання приблизно до циклу 60 вдихів-видихів на хвилину і більше. Але ця цифра не цілком точна, оскільки завжди слід враховувати також вік пацієнта. Так, у дітей ця цифра може бути помітно більшою.

Що може бути причиною тахіпноє? Однією з поширених причин розладу є стрес. Дихання в цьому випадку частішає, людині стає досить важко говорити, в руках, ногах і м'язах обличчя з'являється відчуття оніміння. Даний стан часто також може супроводжуватися нападом паніки. Після нападу іноді з'являється головний біль.

Тахіпноє вельми характерно для істерії - одного з різновидів неврозу. Прискорене дихання в цьому випадку чимось схоже на подих мисливської собаки. Крім цього, для істеричного неврозу характерна нестабільність емоцій, наявність неконтрольованих нападів люті і т. п.

Часто прискорене дихання є супутником простудних захворювань, особливо у дітей. Нерідко тахіпноє говорить про наявність бронхіальної астми. При цьому поза гострих нападів для астми характерні першіння, сухий кашель, нежить і тяжкість у грудях. Дані симптоми посилюються безпосередньо перед астматичним нападом, а потім до них додаються наростаюче задуха, неспокій, сухі хрипи. Особливість астми в тому, що при прийомі лікарських засобів напад швидко купірується.

Прискорене дихання разом з тривалим вологим кашлем вранці може свідчити про наявність хронічного бронхіту. Тахіпноє, біль і слабкість в грудях при спробі глибоко вдихнути можуть свідчити і про наявність пневмонії. Виражена слабкість, пітливість, поверхневе прискорене дихання характерно також для плевриту. При цьому захворюванні в легенях накопичується рідина.

Можна відзначити, що тахіпноє багато в чому схоже із задишкою, але відрізняється від неї поверховістю дихання і відсутністю змін ритму. Якщо вас турбує часте поверхневе дихання, регулярне несильне покашлювання, відсутність апетиту, слабкість, підвищення температури до 37-38 градусів, безпричинне схуднення, то в цьому випадку рекомендується перевіритися на туберкульоз. Це захворювання, крім усього іншого, супроводжується апатією, дратівливістю, зниженням працездатності. Також тахіпноє іноді може свідчити про наявність серцево-судинних захворювань. Про це також може говорити поява набряків на ногах, особливо у вечірній час, втома, кашель після фізичних навантажень. За наявності цих симптомів слід звернутися до лікаря.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 26199 | Додав: admin | Теги: тахіпноє, причини | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]