phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:39
Тефлонові антипригарні сковорідки - чим вони шкідливі

 

Щодня ми готуємо та споживаємо різного роду страви, але дуже рідко замислюємося над безпечністю посуду для термічного приготування їжі.

Для більшості людей це питання є дивним, тому що їх насамперед хвилює якість та безпечність харчів, а не посуд для їх приготування.

Тефлонові пательні сьогодні в Україні є надзвичайно поширеними у побуті.
Люди вже навчаються акцентувати увагу на те, чи в екологічно чистих районах вирощені продукти, чи не містять вони нітратів або інших токсичних речовин через використання пестицидів та синтетичних добрив при їх вирощуванні. Але токсичні речовини можуть входити й до складу посуду, який використовують для приготування їжі та завдавати організму людини невиправної шкоди, перекреслюючи переваги від вживання екологічно чистої продукції.

На сьогоднішній день у сучасному світі існує неймовірна кількість різновидів сучасного кухонного приладдя, і тут зупинимося на перевагах та недоліках (з точки зору безпечності для здоров’я) посуду з тефлоновим антипригарним покриттям.

Тефлонові пательні сьогодні в Україні є надзвичайно поширеними у побуті. Їх виробники та рекламні агентства запевняють, що за їх допомогою набагато легше готувати, тому що потрібна незначна кількість олії, продукти не пригорають та не пересмажуються, готуються набагато простіше та виходять смачнішими, і вони дійсно праві.

Щодо небезпек посуду з шаром антипригарного покриття, існують дві думки фахівців. За однією — посуд з антипригарним покриттям є безпечним для здоров’я і єдиним його недоліком є лише те, що шар цього покриття можна легко пошкодити металевими столовими аксесуарами. За другою — такий посуд є дуже небезпечним, і це підтверджується дослідами складових антипригарного покриття на основі тефлону.

В Україні тефлонові пательні з’явились не так давно, в той час, як у західних країнах цей вид антипригарного покриття був надзвичайно популярний, але на сьогодні вже встиг зжити себе.

Тефлон — доволі відомий матеріал, який було винайдено у США у 30-х роках минулого століття, і який широко почали використовувати не лише для виготовлення посуду, але й в аерокосмічній, текстильній та електронній промисловостях.

Проте американські вчені, які винайшли тефлон, встановили, що тефлонове покриття небезпечне для здоров’я населення, тому що його складові разом з харчами потрапляють до нашого організму і в перспективі можуть викликати різноманітні захворювання.

Які небезпечні складові тефлонового покриття та яким чином вони потрапляють в нашу їжу при її приготуванні і які захворювання вони можуть викликати — про це розповідь нижче.

Слово «Тефлон» є зареєстрованою торговою маркою корпорації DuPont. У звичайному стані тефлон (політетрафлуороетилен) є інертним та стійким матеріалом, який не зазнає руйнування кислотами та лугами, але слабким його місцем є температура. Чим частіше ми нагріваємо тефлонову пательню до високої температури, тим швидше антипригарне покриття тріскається, а мікрочастинки разом з леткими компонентами виділяються у повітря і можуть глибоко потрапляти у легені та залишатися там.

Компанія DuPont вказує температуру початку деструкції відповідно до стандарту ASTM D3418 для різних типів тефлону від 260°С до 327°С, засвідчуючи те, що при нагріванні сковорідки з тефлоновим покриттям до температури більше 260°С, в повітря починають потрапляти небезпечні складові тефлону.

Проте, згідно з дослідженнями науковців з університету Міссурі, встановлено, що частіше гинуть ті птахи, які перебувають поблизу кухонних приміщень, де готують за допомогою тефлонового посуду і нижній температурний поріг, при якому речовини, що виділяються з тефлону і призводять до смерті птахів, становить 202°С. Щоправда, зазвичай для приготування їжі такі високі температури не використовуються, але тим не менше не можна бути спокійним у плані безпечності тефлонового посуду. Вчені рекомендують, щоб усі пошкоджені тефлонові пательні були відразу замінені, а якщо ми хочемо мінімізувати негативний вплив цього посуду на організм — не використовувати його для випікання та сильно не нагрівати.

Тефлонове покриття небезпечне для здоров’я населення: його складові разом з харчами потрапляють до нашого організму і в перспективі можуть викликати різноманітні захворювання.
Американське федеральне агентство захисту навколишнього середовища (Environmental Protection Agency — EPA) у ході лабораторних досліджень на тваринах, яким вводились великі дози одного з компонентів тефлонового покриття, виявили, що ці речовини сприяли виникненню раку печінки, малій вазі новонароджених, викликали проблеми з імунною системою та процесом розвитку.

Під підозрою виявилась перфлуорооктанова кислота (PFOA). PFOA (perfluorooctanoic acid) — основний компонент при виробництві антипригарних покриттів — пов’язують з раком та дефектами новонароджених у тварин. Щури, які споживали разом з їжею велику кількість PFOA, мали затримку у сексуальному розвитку та відрізнялись від контрольної групи високим рівнем летальності.

Також, згідно з дослідженнями, ця кислота міститься в крові 95% американців, в тому числі і у вагітних жінок. На підтвердження дослідів, проведених EPA, стали і дослідження Національного Американського інституту здоров’я.

У 2006 році ЕРА повністю визнало PFOA канцерогеном та заявило про необхідність скорочення виробництва PFOA на 95% до 2010 року, а до 2015 року — повного закриття цього виробництва (основними виробниками перфлуорооктанової кислоти були компанії DuPont та 3 М).

Також запропоновано вилучити PFOA з усіх технологічних процесів виробництва тефлону, незважаючи навіть на те, що за фізичними показниками PFOA розкладається при температурі 196°С, тоді як технологічний процес спікання основи пательні з антипригарним покриттям відбувається при температурі 420°С, що свідчить про повну деструкцію перфлуорооктанової кислоти та ймовірну повну її відсутність у готовому виробі.

З 2012 року, згідно з офіційною заявою, компанія DuPont не використовує PFOA при виробництві посуду та форм для випічки. І все було б добре для користувачів посуду з тефлоновим антипригарним покриттям, якби тефлон у світі вироблявся лише компанією DuPont. Але аналогом тефлону при виробництві посуду є фторопласт-4 (Росія), флюон (Англія), сорефлон (Франція), аглофлон (Італія), гостафлон (Германія), поліфлон (Японія), і не відомо, як у цих країнах дотримуються технологічних процесів його виробництва, якщо, наприклад, у Росії відсутні нормативні документи, що дозволяють контролювати виробниче забруднення фторопласту.

Проте, незважаючи на те, що використання PFOA у тефлоновому посуді було заборонено, ЕРА не зупинило дослідження щодо небезпеки тефлону. Згідно з їх дослідженнями стало відомо, що матері, які містять у своєму організмі накопичений тефлон, передають його дітям, і це може викликати каліцтво обличчя, що і було підтверджено експериментами на тваринах. Також було виявлено, що тефлон впливаючи на дитячий організм, збільшує ризики виникнення захворювань підшлункової залози, печінки, молочної і щитовидної залоз та імунної системи.

Наукові дослідження демонструють, що речовини, які виділяються з тефлону, можуть викликати ризики ожиріння, інсулінові проблеми та рак щитовидної залози. Крім того, тефлон небезпечний мінімум для дев’яти видів клітин, які регулюють імунну систему організму, а від недавнього часу його почали перевіряти на причетність до підвищеного рівня холестерину у людей та до помітних змін об’єму мозку, печінки та селезінки, підвищеного ризику раку, відставання у розвитку тварин.

Науковці університету Торонто констатували, що тефлон та схожі з ним покриття, призводять не лише до парникових ефектів, але й засвідчили той факт, що частинки, які виділяються при нагріванні тефлонових пателень та осідають глибоко в легенях людей, призводять до появи симптомів так званої «полімерної лихоманки», яка супроводжується ознобом, біллю голови, ускладненням дихання, гарячкою (вперше цей симптом було зафіксовано у 1950 році у робітників з виробництва тефлону).

Всесвітня організація охорони здоров’я звернулась до Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР) з проханням провести дослідження на щурах та визначити негативний вплив тефлону на організм.

Результати таких досліджень, проведених на тваринах у 1979 році, дозволили класифікувати тефлон як можливий канцероген для людини (група 2В). У звіті МАВР 1979 року «Оцінка канцерогенного ризику хімічних речовин для людини» (IARC Monographs on the evaluation of the carcinogenic risk of chemicals to humans, volume 19), який включив в себе численні дослідження світових науковців, підтверджено зв’язок між тефлоном та «полімерною лихоманкою» у працівників підприємств з виробництва тефлону у тих технологічних процесах, де передбачено температурний режим 300–500°С. Посилює шкоду організму цим працівникам паління.

Відмовтесь від посуду з тефлоновим покриттям та користуйтесь чавунним, керамічним, гранітним, емальованим покриттям або посудом з нержавіючої сталі.

Звіт МАВР 1999 року (IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, volume 71) щодо оцінки канцерогенного ризику хімічних речовин для людини не містить нових експериментальних даних про небезпеку тефлону для людського організму, залишаючи це питання у розрізі «можливо» і тим самим не дозволяючи бути впевненим у безпечності тефлонового покриття.

ЕРА заявило про продовження дослідження впливу тефлону та його токсичних компонентів на здоров’я людини, щоб зрозуміти, чи потрібні додаткові заходи з попередження захворюваності та смертності.

Населення, використовуючи принцип перестороги, повинно з обережністю ставитись до використання тефлонового посуду з антипригарним покриттям. Навіть, якщо людина жодного разу не користувалась тефлоновим посудом, існує велика ймовірність того, що в її організмі накопичилась певна кількість компонентів тефлону, тому що саме тефлон широко використовується не лише в побуті, а і поза ним.

Хоч тефлон і полегшує наше життя, але він залишається ворогом у побуті, і нам потрібно було б звільнити нашу оселю від такого посуду доти, доки виробники чи науковці не нададуть нам незаперечні докази того, що таке покриття є безпечним для здоров’я. Неоднозначність та невпевненість у безпечності тефлонового посуду рекомендує дотримуватись наступних правил та рекомендацій:

1. Відмовтесь від посуду з тефлоновим покриттям та користуйтесь чавунним, керамічним, гранітним, емальованим покриттям або посудом з нержавіючої сталі.

2. У разі унеможливлення відмови від тефлонового посуду або іншого посуду з антипригарним покриттям, потрібно в першу чергу при його придбанні, уважно вивчити склад на наявність перфлуорооктанової кислоти (PFOA). Більш безпечним є посуд, що не містить у своєму складі «PFOA», «perfluoro», «fluoro» або «PTFE».

3. Посуд з пошкодженим антипригарним покриттям потрібно негайно видалити!!!

4. Не використовуйте посуд з тефлоновим антипригарним покриттям для випікання або при сильному нагріванні (не більше 200°С).

5. Не утворюйте різких перепадів температур для такого посуду — це призводить до руйнування антипригарного шару. Не підставляйте гарячий посуд під холодну воду!!!

6. Використовуйте тефлоновий посуд лише для розігрівання та не тривалого смаження, а для високотемпературної обробки — стальний або чавунний.

7. Заборонено залишати харчі у тефлоновому посуді та мити його концентрованими синтетичними мийними засобами (порошкоподібними або гелями).

За умови дбайливого ставлення до тефлонового посуду заміняйте його через 2–3 роки.

Денис Павловський, координатор проектів з хімічної безпеки

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 1291 | Додав: adminA | Теги: Шкода, тефлонові антипригарні сковорідки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]