phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:03
У мишей навчилися лікувати синдром Дауна

 

Медики навчилися лікувати синдром Дауна в мишей
Американські вчені вважають, що їм вдалося знайти спосіб запобігання
затримки розумового розвитку при хворобі Дауна.

У ході експериментів на мишах з аналогічними генетичними порушеннями, дослідникам вдалося значно підвищити здатність до навчання цих тварин за допомогою препарату під назвою пенітелентетразол, пише Кореспондент.

Синдром Дауна - вроджене захворювання, яке викликане порушенням числа хромосом: у 21-й парі у таких хворих три хромосоми, а не дві, як у нормі.

Синдром Дауна є найрозповсюдженішою причиною затримки розумового розвитку - він діагностується в кожного 800-го немовляти.

У своєму дослідженні співробітники Стендфордського університету виходили з гіпотези, відповідно до якої значна частина когнітивних порушень у хворих із синдромом Дауна пов’язана з підвищеним рівнем гамма-аміномасляної кислоти, яка спричиняє гальмуючу дію на нервові клітини мозку.

Пенітелентетразол, що використовували вчені, блокує клітинні рецептори до гамма-аміномасляної кислоти.

У 50-і роки минулого століття цю речовину деякий час намагалися використовувати при діагностиці епілепсії. Дію пенітелентетразола вчені випробували на лабораторних мишах, які вважаються ідеальною біологічною моделлю хвороби Дауна.

Ці тварини значно відстають у розвитку від здорових родичів. Зокрема, вони не здатні знайти вихід з лабіринту, у якому звичайна миша орієнтується без особливої напруги.

Після 17-денного курсу пенітелентетразола, піддослідні миші почали орієнтуватися в запропонованому їм лабіринті нітрохи не гірше здорових гризунів.

За даними вчених, позитивна дія препарату продовжувалася як мінімум протягом двох місяців після припинення його введення. В даний час вчені розглядають питання про можливість проведення клінічних дослідів нового методу лікування. Ситуація, однак, ускладнюється тим, що пенітелентетразол у даний час заборонений для клінічного застосування.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1157 | Додав: adminA | Теги: Синдром Дауна, лікування, миші | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]