phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

06:05
Уколи - чи дійсно вони ефективніші за таблетки
Ліки можуть бути ефективними у будь-якій формі. Залежно від захворювання та стану пацієнта лікар вирішує, яка лікарська форма більше підходить.

Лікарі вважають, що приймати ліки внутрішньо – у вигляді таблеток, капсул або драже – безпечніше, зручніше та дешевше. Тому такі препарати призначають частіше. Але через те, що вони проходять через травний тракт, деякі препарати можуть почати всмоктуватися в роті та шлунково-кишковому тракті, тому не потраплять у кров у потрібній дозі.

Більшість ліків абсорбуються з тонкого кишечника: проходять через його стінку та потрапляють у печінку, а потім через кровотік до місця призначення. При цьому стінки кишечника та печінки хімічно змінюють багато препаратів та зменшують кількість діючої речовини, яка потрапляє в кровотік. Тому деякі препарати вводять у вигляді ін'єкцій, щоб речовина, що діє, потрапила прямо в кров або внутрішньом'язово.

Спосіб надходження та ефективність препарату залежать від його хімічних властивостей. Коли людина приймає ліки внутрішньо, їжа та інші препарати у травному тракті можуть впливати на кількість та швидкість всмоктування. Тому деякі препарати потрібно приймати натщесерце, інші – з їжею, треті не можна приймати разом з іншими ліками, а деякі взагалі не можна приймати у вигляді таблеток. Так само деякі ліки діють лише у твердій формі. Коли не можна застосовувати таблетки - людина непритомна, у неї блювота або вона не може ковтати, наприклад, через рак гортані.

Ліки потрібно вводити швидко, точним або високим дозуванням. Наприклад, якщо потрібно підтримувати постійну концентрацію препарату в крові, краще безперервно вводити його за допомогою внутрішньовенного краплинного вливання, ніж пити таблетки; ліки погано всмоктуються із травного тракту.

Коли лікар підбирає спосіб прийому ліків, він відштовхується від лікування. Наприклад, після операції він може призначити знеболювальне внутрішньовенно крапельно - так препарат відразу потрапить до больових рецепторів і подіє. Але якщо у людини хронічна хвороба та стабільний стан, то їй незручно щодня робити уколи. Тому тут більше підійдуть ліки у таблетках чи капсулах.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 156 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]