phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:42
Употребление каннабиса в медицинских целях Супрун призвала легализовать

Супрун призвала легализовать употребление каннабиса в медицинских целях

В Украине полностью запрещено использование каннабиса в лечебных и научных целях, хотя применение препаратов на основе растений этого вид помогло бы примерно 2 млн пациентов с хроническими болями. Такое мнение высказала и.о. министра здравоохранения Ульяна Супрун.

Супрун предложила подписать петицию о легализации использования конопли в медицинских целях

Исполняющая обязанности министра здравоохранения Украины Ульяна Супрун выступила за легализацию каннабиса для применения в медицинских целях. Об этом она написала в Facebook.

Применение препаратов на основе каннабиса (конопли) разрешено в Австралии, Канаде, 25 штатах США, многих странах Европы; в ряде других государств его используют, чтобы облегчить страдания неизлечимо больных пациентов, отметила она.

"Что касается Украины, то у нас полностью запрещено использование медицинского каннабиса в лечебных и научных целях. Хотя применение таких препаратов помогло бы почти 2 000 000 граждан, страдающих от хронической боли и других расстройств", – считает и.о. министра.

 

Застосування наркотичних речовин в будь-яких цілях, навіть в медичних — складна тема. Тому нею легко зманіпулювати, навіть коли йдеться про життєво необхідну допомогу пацієнтам.

Вчора на сайті Верховної Ради зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було використовувати у медичних та наукових цілях. Чи виправдане таке використання? Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть, що так.

Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика.

Медичний канабіс має безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів, і дозволений, наприклад, в 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб.

Щодо України, то в нас повністю заборонено використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів (https://goo.gl/Yx9Mtw).

Чому канабіс дієвий у лікуванні? Науковою мовою це пояснюється так:

Рослини роду Cannabis містять активні речовини — канабіноїди. Найбільш вивченими є тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД).

Їхня дія відрізняється: ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему, це активна речовина “трави” чорного ринку. КБД майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. В медичному канабісі переважає КБД.

Для того, щоби речовина на нас подіяла, наші клітини мають бути до неї чутливими, тобто мати певні рецептори. Звідки в нас рецептори до наркотичних речовин? Бо наше тіло виробляє схожі молекули – ендоканабіноїди, себто внутрішні канабіноїди. До них чутливі різні типи клітин: нейрони, клітини кишківника, сполучних тканин, ендокринних залоз та імунної системи. Система ендоканабіноїдів залучена в процеси сну, апетиту, заспокоєння і пам’яті. Вважають, що мігрень, фіброміалгія і синдром подразненого кишківника є наслідком браку ендоканабіноїдів (https://goo.gl/53vrck).

Є різні способи споживання канабіноїдів: масла, таблетки, мазі, куріння та вапоризація. Дітям в разі епілепсії прописують пероральний прийом канабіноїдів. (https://goo.gl/UgjwZ7).

Медичний канабіс застосовують в таких випадках:

◾ Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб (https://goo.gl/RdtYVb, https://goo.gl/yTTMZf).

◾ Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу у лікуванні базальноклітинного раку (https://goo.gl/xZvYuc).

◾ Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болі (https://goo.gl/sDY9QT).

◾ Синдром подразненого кишківника, в тому числі хвороба Крона та виразковий коліт. 50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення. (https://goo.gl/ehykN2).

◾ Множинний склероз (МС). Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС (https://goo.gl/z233bf).

◾ Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, в тому числі — в разі епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню (https://goo.gl/ayt7KA).

◾ Нудота і блювота внаслідок хіміотерапії (https://goo.gl/BphfGx).

◾ В США медичний канабіс призначають також в разі пост-травматичного синдрому і глаукоми (https://goo.gl/dfwHj9).

◾ Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей, депресії (https://goo.gl/5aFfGx).

Медичний канабіс має і побічні ефекти — запаморочення, байдужість, порушення пам’яті та звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні хвороби (https://goo.gl/v8ptNn). Звісно, перед будь-яким призначенням, лікар зважує користь та ризики застосування та виписує споживання таких препаратів лише за необхідності.

Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу — це реалізація їхнього права на медичну допомогу. Важливо підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях та медицині.

Сподіваюсь, що кампанія #ЗупинитиБіль не стане ціллю популістів і демагогів.

Долучайтесь та підписуйте петицію на сайті ВРУ: https://goo.gl/cRW1YW.

Ось інструкція як це можна зробити: https://goo.gl/bDkDFk

Она просит не путать медицинский каннабис с тем, который идет на изготовление наркотиков.

"Растения рода Cannabis содержат активные вещества – каннабиноиды. Наиболее изученными являются тетрагидроканнабинол (ТГК) и каннабидиол (КБД). Их действие отличается: ТГК обладает выраженными психотропными эффектами и возбуждает нервную систему, это активное вещество "травы" на черном рынке. КБД почти не имеет психотропного действия, обезболивает, расслабляет и затормаживает. В медицинском каннабисе преобладает КБД", – написала Супрун.

Глава Минздрава привела перечень состояний и болезней, при которых в мире применяют каннабис:

болезнь Альцгеймера;
рак;
хронические боли;
синдром раздраженного кишечника;
множественный склероз;
эпилепсия;
тошнота и рвота при химиотерапии;
посттравматический синдром;
глаукома;
депрессия;
ряд состояний ВИЧ-инфицированных.

Супрун призвала подписать петицию о легализации каннабиса на сайте Верховной Рады.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 609 | Додав: adminA | Теги: медицинские цели, Супрун, употребление каннабиса, легализация | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]