phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:40
В їжі надлишковий холестерин викликає запалення кишечника

 


За даними нового дослідження, опублікованими в журналі Nature Communications, високий вміст холестерину у вживаній їжі запускає в кишечнику запальний процес, що призводить до розвитку захворювань.

Вченим було відомо, що дієта західного типу призводить до хронічних захворювань кишечника, наприклад, хвороби Крона або виразкового коліту . Але до кінця не був розкритий механізм дії холестерину, що приводить до збоїв у роботі кишечника. Для експерименту рибкам даніо реріо були згодовані густі вершки, розчинені у воді. Така їжа містить велику кількість холестерину. У рибок після поїдання такого корму через кілька годин виявився запальний процес у кишечнику.

Вчені з'ясували, що холестерин зв'язувався з білками кишкового епітелію. При цьому запальна реакція запускалася спеціальним білковим комплексом, активованим мікроорганізмами кишечника при контакті клітини з чужорідними бактеріями або агентами. Піддослідні тварини продовжували харчуватися багатим холестерином кормом, і через 10 днів у них була порушена перистальтика кишечника. На думку експертів, це одна з перших передумов розладів шлунково-кишкового тракту. Вчені припускають, що надалі їх висновки підтвердяться при аналогічному дослідженні людського організму.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1110 | Додав: adminA | Теги: їжі, надлишковий холестерин викликає зап | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]