phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:13
В організмі людини знайшли новий тип клітин - причина псоріазу
Міжнародна група вчених і лікарів відкрила новий тип клітин, який сприяє запальним шкірним захворюванням, таким як атопічний дерматит і псоріаз.

Результати дослідження важливі для лікування псоріазу та інших хронічних захворювань шкіри, впевнені автори відкриття з Сінгапуру, Японії та інших країн.

Хронічні запальні захворювання шкіри, такі як атопічний дерматит і псоріаз, характеризуються наявністю підтипів активованих Т-клітин, які виділяють прозапальні цитокіни в шкірі. Така імунна дисрегуляція грає центральну роль в патогенезі широкого спектра запальних захворювань шкіри. Отже, розуміння факторів, що модулюють праймінг і активацію Т-клітин в здоровій та хворій шкірі, є ключем до розробки ефективних методів лікування цих захворювань.

У новому дослідженні вчені використовували метод секвенування окремих РНК, застосувавши його в поєднанні з цитометрією окремих клітин. Зразками для аналізу виступили здорові й уражені ділянки людської шкіри.


Аналіз виявив значне збільшення частки деяких видів клітин в уражених псоріазом ділянках.

У зразках шкіри, ураженої псоріазом, дослідники виявили велику кількість клітин мієлоїдних CD14 і DC3, які експресували IL1B and IL23A — цитокіни, що найбільш активні при захворюванні. Це означає, що CD14 і DC3 можуть стати новими цілями терапії, внаслідок чого можливе поновлення методів лікування псоріазу.

«Виявлені клітини CD14 + DC3 виробляють сигнальні молекули IL1B і IL23A, які вже були асоційовані з розвитком псоріазу. Це підтверджує нашу гіпотезу про те, що новий тип клітин шкіри пов’язаний з запуском псоріазу, а також дає надію на створення нових ефективних ліків проти цієї хвороби», — зазначили автори.

Доктор Флоран Гінхо, провідний автор дослідження, сказав: «Результати цього дослідження значущі, оскільки вони дозволять розробити нові стратегії для націлювання або модуляції мієлоїдних клітин для поліпшення здоров’я пацієнтів з атопічним дерматитом та псоріазом».

«Ми очікуємо що це дослідження призведе до розробки нового методу лікування рефрактерних запальних шкірних захворювань», — сказав професор Кенджи Кабашіма, один з авторів нової роботи.

Раніше ЗМІ писали, що найчастіше псоріаз вражає лікті та коліна, пахову зону та волосяну частину голови. Але при агресивному перебігу або в запущеній формі бляшки можуть покривати ледь не все тіло.

Найчастіше перші прояви реєструються до 25 років і лікуватися, на жаль, потрібно все життя. На цей час повністю позбутися псоріазу неможливо, але при адекватному лікуванні вдається досягти ремісії на кілька десятиліть.

Точно з’ясувати, що саме провокує висипання, вчені поки не змогли, але зате відомі фактори, які збільшують ризик розвитку хвороби.

Наприклад, доведено, що якщо в одного з батьків є псоріаз, ризик його проявів у дитини — до 25%. Якщо ж хворіють обоє батьків — ймовірність підвищується до 60%. До речі, деякі народи (наприклад, євреї і вірмени) мають більшу схильність до псоріазу, а ось корінне населення Південної Америки на цю хворобу не страждає взагалі.
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 323 | Додав: adminA | Теги: причина псоріазу, організм людини, новий тип клітин | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]