phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:23
В Україні 80% родичів дозволяють вилучати органи померлого, презумпція згоди не потрібна - трансплант-координатор

 

Презумпція згоди не потрібна: в Україні 80% родичів дозволяють вилучати органи померлого — трансплант-координатор

Загальноприйнята точка зору, що в Україні від забору органів відмовляються 99%. Однак практика свідчить про інше: 80% родичів, щоби врятувати чиєсь життя, дають згоду на вилучення органів. Про це в інтерв’ю «Ракурсу» розповів Ігор Писаренко, лікар-анестезіолог, трансплант-координатор (Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги, м. Запоріжжя).

Він також розкритикував новий закон про трансплантацію органів, оскільки запропонована в ньому схема - втілення презумпції згоди.

«Сама по собі ідеологія, що ми зараз зберемо всіх згодних і почнемо розмовляти, мене дуже пригнічує. Розробка цієї бази даних коштує дорого — 1 млн дол. Навіщо вказувати свій ідентифікаційний код, паспортні дані? Я розумію, що таких людей не буде взагалі. Адже ми вже казали, що насправді більшість погоджується, однак у нас вважають, що 99% відмовляються. Тому розробляється така складна схема», — пояснив лікар.

Як приклад він навів Білорусь, де діє презумпція згоди. Там лише 90 згодних і близько 3000 незгодних. А Чехія накопичила за 20 років 2000 незгодних. «Вже доведено, що така схема не працює", — наголосив Писаренко.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 644 | Додав: adminA | Теги: органи померлого, презумпція згоди, україна, 80% родичів, дозвіл | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]