phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:27
В Україні сьогодні - послуги реабілітації

 

МОЗ хоче кардинально змінити систему реабілітації

Міністерство охорони здоров'я розробляє цілісну систему реабілітаційних послуг, яка дозволить охопити всі рівні допомоги людям з обмеженими можливостями.

Про це на нараді щодо запровадження комплексної моделі розвитку фізичної та реабілітаційної медицини і психологічної допомоги сказав головний позаштатний реабілітолог МОЗ України Володимир Голик, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«Ми будуємо цілісну систему реабілітаційних послуг, яка буде покривати всі фази та рівні надання допомоги. Адже зараз реабілітаційні послуги недоступні багатьом людям, які їх потребують», – зазначив Голик.

Так, процес реабілітації, крім змін у суспільному та медичному сприйнятті "інвалідності", повинен давати відповіді на головні питання: що бажає пацієнт? Чи можливо відновити функцію і за який період часу? Із використанням яких ресурсів? Якщо ні, то чи можливо компенсувати? Які технічні засоби потрібні? І, найголовніше, як повернути людину в соціум, навчити побутовим речам і дати змогу проявляти професійну активність.

Крім того, у міністерстві зауважили, що на сьогодні в Україні послуги реабілітації надаються переважно в закладах курортної сфери. Таким чином МОЗ основою для розвитку системи реабілітації вбачає санаторії та госпіталі ветеранів війни. Серед іншого для розробки цієї системи необхідна як координація між задіяними міністерствами та організаціями, так і зміни до законодавства та підзаконних актів щодо реабілітації.

«В усьому світі дієвість системи вираховується економічно. І дійсно, коли людина адаптується і продовжує жити повним життям, виграє не лише вона, виграє і усе суспільство. Ми маємо певні зрушення у реабілітації, ми вже не змушені відправляти поранених бійців за кордон. Не варто зупинятися, завдання надати реабілітаційні послуги кожному, хто їх потребує», – наголосила на нараді заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак.
 

Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: послуги реабілітації, Україна сьогодні | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]