phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:02
В Україні запровадили нові стандарти лікування ВІЛ - всі подробиці

  Безкоштовно та пожиттєво. В Україні запровадили нові стандарти лікування ВІЛ — всі подробиці

МОЗ затвердило новий клінічний протокол лікування та профілактики ВІЛ-інфекції

Від тепер українці, які мають вірус імунодефіциту людини зможуть все життя отримувати безкоштовне лікування за новими стандартами. Діагностику хвороби спрощено.

Міністерство охорони здоров’я затвердило новий клінічний протокол лікування та профілактики ВІЛ-інфекції. Про це повідомила прес-служба відомства.

Документ затверджує рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я з лікування 2018 року та рекомендації з тестування 2016 року. Україна стала першою с усіх країн Східної Європи та центральної Азії, яка офіційно переходить на нові стандарти лікування ВІЛ. Детальніше про новий протокол — у сюжеті Радіо НВ.

Поліпшиться доступ українців до якісних медичних послуг

За новим документом, в якості основної схеми лікування використовуватиметься препарат з долутегравіром. З цією діючою речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляє дев’ять компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату складає 5 гривень 40 копійок.

Протокол передбачає, що відтепер діагностування ВІЛ буде робитися двома тестами різних виробників. Ця норма дозволить поставити людину на облік швидше. Новий протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції.

Також передбачається, що медичні послуги з виявлення та лікування ВІЛ надаватимуться комплексно. Підходи будуть спрощені і стандартизовані, а доступ українців до якісних медичних послуг поліпшиться.

Основним елементом документу є використання спрощених формулярів лікарських засобів, широке застосування комбінацій з фіксованою дозою для лікування, надання медичної допомоги пацієнтам безкоштовно.

Епідемія ВІЛу

В Україні офіційно визнана епідемія ВІЛу, офіційно зареєстровано щонайменше 105 тисяч хворих. Дії МОЗ розраховані на те, щоб право діагностувати і назначати лікування вірусу було у сімейних лікарів. Про це в коментарі Радіо НВ розповів голова пацієнського фонду 100% життя Дмитро Шерембей.

Прийняття цього протоколу було критично важливим

Вчасне виявлення ВІЛ може зменшити показники захворюваності. Саме тому прийняття цього протоколу було критично важливим, додав Шерембей.

«Як тільки це буде здійснено, епідемія СНІДу буде контролюватися. Для цього необхідно буде всього півтора року часу, щоб вона була в тотальному контролі. Це революційний документ, тому що він визначає інший алгоритм призначення, інші форми лікування, дає можливість призначати саме передове лікування, яке вже є в Україні, і по суті полегшує роботу абсолютно всім. І цей документ є частиною цього стратегічного руху вперед, яке по суті має підпорядкувати всі епідемії і звести нанівець», — зазначив Шерембей.

Безкоштовно та пожиттєво

Нові методи лікування документом не запроваджуються. Вже дев’ять років поспіль Україна майже в повному обсязі забезпечує ВІЛ інфікованих людей лікуванням та профілактикою, розповіла Радіо НВ наукова співробітниця інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Льва Громашевського Світлана Антонюк.

Українці з ВІЛ отримують антиретровірусну терапію безкоштовно та пожиттєво

За її словами, в кожній області країни є лікувальні і діагностичні центри та кваліфіковані лікарі. Також українці з ВІЛ отримують антиретровірусну терапію безкоштовно та пожиттєво, додала Антонюк.

«В Україні з 2000-го року за рахунок держави. Тобто ми фактично 19-й рік впроваджуємо цю ретровірусну терапію. Зараз у нас лікуються 105 тисяч пацієнтів і десь три тисячі дітей. Лікування розгорнуто давно, вже 19-й рік, протоколи клінічні у нас 10-го року», — наголосила Антонюк.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 562 | Додав: adminA | Теги: україна, нові стандарти лікування ВІЛ, Подробиці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]