phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:25
Вчені розповіли про небезпечну рису деяких людей - знайшли корінь багатьох конфліктів
знайшли корінь багатьох конфліктів: учені розповіли про небезпечну рису деяких людей

Часто конфлікти, як локальні, так і глобальні, виникають через упередженість однієї зі сторін. Щоб дослідити цей феномен, науковці провели велике дослідження, яке виявило цікаві закономірності.

Останні дослідження показали, що учасники конфліктів, таких як заворушення чи контрпротести, часто вважають, що розуміють погляди своїх опонентів. Однак ця впевненість часто виявляється хибною. Вчені з’ясували, як формується непорозуміння між групами та як це можна вирішити, повідомляє The Conversation.

У дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports, було досліджено, як люди класифікують оточуючих на “ін-групи” (тих, з ким вони поділяють погляди) та “аут-групи” (тих, кого вважають відмінними за переконаннями). Люди зазвичай розуміють, що всередині їхньої групи є різноманітні погляди, але схильні стереотипізувати опонентів, вважаючи, що їхні погляди однорідні. Ця тенденція часто призводить до хибних уявлень, підкреслила авторка дослідження Брайоні Пейн з Королівського коледжу Лондона.

В експерименті, проведеному з 256 американськими учасниками, їх попросили передбачити переконання людей з протилежними політичними поглядами. Виявилося, що їхні прогнози були помилковими більш ніж у 60% випадків, хоча вони були впевнені у своїх припущеннях.

Це дослідження підкреслює проблему хибної впевненості у своїй здатності розуміти опонентів, що підживлюється стереотипами та неповною інформацією, отриманою з медіа чи чуток. Однак, ознайомлення з правдивою інформацією про опонентів суттєво покращувало розуміння. Це відкриття свідчить про те, що підвищення рівня інформованості може допомогти зменшити стереотипи та поляризацію у суспільстві.

Ці висновки мають важливе значення в контексті сучасного світу, де поляризація стає дедалі помітнішою. Неправильні уявлення та стереотипи про інші групи можуть спричинити суспільні розколи, зниження довіри та співпраці між різними спільнотами. Щоб уникнути цього, необхідно знайомитися з ширшим спектром поглядів і розвивати емпатію, переконані вчені.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 288 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]