phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:01
Вчені з’ясували, чому ми втрачаємо пам’ять після випивки - алкогольний блекаут
Автори нового дослідження виявили три фактори, відповідальні за так званий алкогольний блекаут — найпоширеніший наслідок вживання спиртних напоїв, коли людина стикається з провалами в пам’яті.

Колектив вчених із Центру профілактичних досліджень Едни Беннетт Пірс та з факультету біоповедінкового здоров’я Університету штату Пенсільванія в США поставив за мету з’ясувати, чи передбачає те, як люди п’ють спиртне, провали в пам’яті, спричинені алкоголем. Про свої висновки вони розповіли у статті для журналу Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Порушення пам’яті — поширений наслідок вживання алкоголю: за даними дослідження 2022 року, із 1700 студентів коледжів приблизно 80% повідомили як мінімум про один епізод блекауту. П’ючий при цьому залишається у свідомості (до певного моменту), взаємодіє з оточуючими, а вранці частково чи повністю не пам’ятає, що відбувалося ввечері.

Крім самих періодів амнезії, людина може мати справу з симптомами психічних і поведінкових розладів і на фоні споживання спиртного. Тому розуміння причин, що викликають такі провали в пам’яті, допоможе запобігти шкоді від зловживання алкоголем.

Автори попередніх наукових праць дійшли висновку, що кількість випитого не єдиний фактор, що провокує втрату пам’яті. Щоб з’ясувати інші причини і не покладатися лише на самозвіти опитаних людей, американські вчені використовували наручні датчики трансдермальної концентрації алкоголю BACtrack Skyn. Вони вимірюють біомаркери інтоксикації у реальному часі.

У дослідженні брали участь 79 студентів великого університету на північному сході Сполучених Штатів, схильних до «ризикованого» вживання алкоголю, віком від 18 до 22 років. Усі пройшли невелике базове опитування та відвідали лабораторію, де їм видали датчики, які потрібно було носити з 17:00 четверга до ранку неділі протягом місяця. Також добровольці щоранку заповнювали анкети про те, чи пили вони напередодні та чи пам’ятають події вечора.

Сума винагороди для однієї особи склала до 75 доларів, ще була можливість виграти одну з восьми подарункових карток на 100 доларів за участь в експерименті.

За час дослідження вчені зареєстрували 486 епізодів розпивання спиртного та 147 епізодів амнезії. Понад дві третини (69,3%) студентів хоча б раз зіштовхнулися з «блекаутом». Для перевірки гіпотези вчені побудували багаторівневі логістичні моделі та вивчили, як окремі показники трансдермальної концентрації алкоголю – швидкість та тривалість її зростання, а також досягнення піку – пов’язане з провалами у пам’яті.

“Наша гіпотеза повністю підтвердилася. Ми визначили три біомаркери наростаючої інтоксикації алкоголем — швидкість її досягнення, тривалість і пікове значення, що передбачають ймовірність настання „блекауту“ у студентів коледжів, які п’ють. Результати підтверджують думку про те, що те, як людина п’є, є важливим для прогнозування ризику алкогольних провалів у пам’яті”, — розповіли вчені.

Так, у дні, коли у крові учасників швидко зростали показники алкогольної інтоксикації, ризик провалів у пам’яті збільшувався у 2,69 раза; коли пікові значення концентрації алкоголю були найвищі – у 2,93 рази; коли показники інтоксикації наростали тривало (йдеться про кількість годин розпиття алкоголю) – у 4,16 раза. Якщо мали місце всі три фактори, то значну кореляцію з «Блекаут» показала лише тривалість досягнення інтоксикації.

 «Щоб знизити ризик [провалів у пам’яті], важливо враховувати те, як людина вживає алкоголь, а не лише його кількість. Для прогнозування алкогольної амнезії важлива і швидкість інтоксикації, і її пікові значення, і час. Ці предиктори мають значення для профілактики», – констатували вчені.

Вони також наголосили на деяких обмеженнях дослідження: невелика кількість учасників, причому більшість — білі (86,1%) та дівчата (55,7%); тривалість експерименту — один місяць, на який припали День святого Патрика (пов’язаний із розпиванням спиртного) та великодні вихідні (студенти, як правило, їдуть додому, де п’ють менше). Крім того, датчики могли пропустити дні з менш інтенсивним вживанням алкоголю. Зрештою, деякі молоді люди під час проходження ранкового опитування, коли вони ще не зустрілися з друзями та не обмінялися враженнями про вечірку, могли не усвідомити, що не пам’ятають певних моментів.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 304 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]