phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:39
Ви могли не знати - 12 фактів про шоколад

Як писав Чарльз Діккенс в "Записках Піквікського клубу" "Немає шоколаду - немає сніданку".

Плитка шоколаду давно увійшла в наше життя як неодмінний кулінарний атрибут.

Випити чашечку кави з ранку? Чарку коньяку? Зробити комусь маленький приємний сюрприз? У будь-якому з цих випадків вам знадобиться шоколад. Сьогодні, у Всесвітній день шоколаду, портал "Знай" розповість вам про деякі цікаві факти, пов'язані з цими ласощами.

1. Із самого початку шоколад - це напій. Ще майя і ацтеки змішували какао-боби з водою і додавали перець. Виходив холодний гіркий напій, що бадьорить. Іспанським конкістадорам сподобалася ідея, але не сподобався гіркий смак. Так що в Європу він потрапив уже як солодкий напій, який вживали гарячим.

2. Для індіанців майя какао-боби були ще й розмінною валютою, за яку можна було купити все, що завгодно. Так раба можна було придбати за 100 бобів, скористатися послугами майянських "жриць кохання" - за 10, купити індичку - за 20 бобів.

3. А ось за ідею плиток шоколаду ми повинні сказати спасибі голландцям. Саме голландець Конрад ван Гутен першим почав робити з бобів какао-масло, яке і стало основою для твердого шоколаду. Щоправда, першу плитку сучасного зразка випустили англійці в 1842 році.

4. Можна часто зустріти інформацію, що саме слово "шоколад" походить від ацтекського "xocolātl" ("чоколатль"), тобто буквально "гаряча вода". Але це всього лише наукова гіпотеза. Тим більше, що як вже було зазначено вище, самі ацтеки пили шоколад холодним.

5. Індіанці вірили в цілющі властивості шоколаду. Його пропонувалося пити вагітним жінкам, а також людям, які страждали на застуду. Не дивлячись на всі успіхи сучасної медицини, кухлик гарячого шоколаду не буде зайвим і зараз, якщо у вас раптом заболить горло.

6. Какао-боби - не такий вже й дешевий товар. Какао-дерево плодоносить всього 25 років з відведених йому природою двохсот. А для того, щоб приготувати 450 грам шоколаду необхідно 400 бобів. При цьому саме какао-дерево росте на планеті вже мільйони років. І, мабуть, є одним з найдавніших джерел їжі.

7. Іноді ціна шоколаду залежить від історії конкретної плитки. Так в 2001 році в Лондоні за 687 доларів була продана шоколадка Cadburry, що належала капітанові Роберту Скотту, досліднику Антарктики. У 1913 році він взяв її з собою в експедицію, але чомусь не з'їв.

8. Серед європейських аристократів була поширена думка, що шоколад допомагає при сексуальній дисфункції. У боротьбі за щасливе особисте життя його в великих кількостях поїдала Мадам де Помпадур, фаворитка Людовика XV, а також маркіз де Сад.

9. Той продукт, який ми називаємо білим шоколадом - це, в принципі, не шоколад. У ньому немає какао-порошку, а тільки цукор, сухе молоко, ванілін і трохи какао-масла. Що, звичайно, не робить його гірше інших кондитерських виробів.

10. Військові фахівці визнають, що шоколадний батончик або плитка - це універсальна їжа для солдата в похідних умовах. Шоколад в обов'язковому порядку входить до раціону бійця армії США. Компанія Hershey's навіть спеціально розробила термостійкий шоколад для учасників військових дій на Близькому Сході. Такий батончик не розплавиться навіть в умовах температури в +60 градусів Цельсія. Звичайний шоколад плавиться вже при 34 градусах.

11. Шоколад містить корисну речовину теобромін, який здатен сильно полегшити життя людям, що страждають від високого тиску і серцево-судинних захворювань. Переїдати, правда, теж не рекомендується. У великих кількостях теобромін токсичний.

12. На жаль, в сучасному світі раптово виявилася гостра нестача какао-бобів. Попит на шоколад тільки зростає, а ось дерева почали страждати від якоїсь нової хвороби. Зараз над вирішенням цієї проблеми б'ється чимало фахівців-біологів.

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: 12 фактів про шоколад | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]