phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

08:08
Від чого залежить здатність людей розуміти емоції собак - вчені

Вчені з’ясували, що емоції собак краще розпізнають дорослі люди, а не діти, а також представники європейської культури, а не ісламської.

Таким чином, розуміння, чого хоче собака, приходить не тільки з досвідом, а й залежить  від виховання.

Дослідження було проведено на 89 дорослих і 77 дітях у віці від п’яти до шести років, які були європейцями-мусульманами або немусульманамі. Кожен учасник був класифікований залежно від ставлення їх культури до собак, а також їх особистої історії володіння собаками.

Потім їм показали серію фотографій, в тому числі собак, шимпанзе і людей, і попросили оцінити їх щастя, смуток, гнів або страх.

Хоча деякі емоції собаки були легко розпізнані на ранніх етапах життя, отримані результати показують, що цей навик в основному купується через вік і досвід, навіть якщо цей досвід не з перших рук.

Наприклад, діти, які брали участь в дослідженні, були вельми обмежені в розпізнаванні емоцій собаки, незалежно від їх історії володіння собаками або їх культурного виховання. У той час як для дорослих досвід дійсно має значення.

Автори виявили, що ті учасники, які виросли в культурі Європи — де собаки тісно інтегровані в суспільство — зазвичай краще розпізнавали емоції собаки, навіть якщо вони ніколи не володіли собакою самі.

"Ці результати заслуговують на увагу, тому що вони припускають, що не обов’язково безпосередній досвід спілкування з собаками впливає на здатність людей розпізнавати їх емоції, а скоріше те культурне середовище, в якій розвиваються люди», — говорить еволюційний антрополог Федеріка Амічі з Інституту Макса Планка.

Дослідження є відносно невеликим за своїми масштабами і має кілька обмежень. Наприклад, всі собаки, використані в дослідженні, були схожі на німецьку вівчарку; діти до п’яти років не проходили тестування; тільки дві різні культурні групи були досліджені, і учасників запитали про їхній досвід з собаками перед випробуванням, що могло вплинути на їхні відповіді.

Проте, попередні результати показують, що читання емоцій собаки не з’являється спонтанно у маленьких дітей, а швидше набувається з часом з товариства, в якому ми живемо. Єдиним винятком були емоції гніву і, можливо, щастя, які навіть діти могли дізнатися по морді собаки.

«Здатність розпізнавати гнів є явно адаптивною, так як вона забезпечує негайну користь для життя, передаючи важливу інформацію про можливі небезпечні ситуації", — пишуть автори.

Автори стверджують, що навіть маленькі мусульманські діти з Марокко, де собаки не належать до категорії домашніх тварин, можуть успішно розпізнавати собачий гнів.

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 481 | Додав: radymo | Теги: розум, здатність, людина, собака, емоція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]