phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:12
Відмінне джерело харчових волокон, вітамінів С, К і марганцю - ожина
ожина Ожину можна знайти майже у кожному саду, і багато хто не знає, наскільки корисні її ягоди, листя і навіть коріння. Встигніть заготовити на зиму ці натуральні ліки, які стануть цінним джерелом вітамінів у зимовий період.

Ожина — витривала багаторічна рослина, яку можна знайти як у пустельних місцевостях, так і в зелених хащах лісу. Вона росте по усьому світу.

Плоди ожини спочатку білого або зеленого кольору, потім, дозріваючи, фарбуються в червоний колір і в кінцевому підсумку стають блакитно-чорними і придатними для збору.

У чому цінність ожини?

Свіжі ягоди

Ожина також містить більше антиоксидантів, ніж будь-які інші свіжі фрукти: катехін, кверцетин, рутин, антоціан. Ці основні поживні речовини працюють в тандемі і захищають організм від раку і серцево-судинних захворювань, уповільнюють процес старіння і покращують пам'ять, володіють антибактеріальними і протизапальними властивостями.

Чай

Листя ожини містять велику кількість антиоксидантів і особливо багаті танинами, фенольною кислотою, флавоноїдами, вітаміном С. У традиційній медицині листя ожини використовувалися в якості в'яжучого, як протизапальний засіб і для лікування діареї.

Після збору свіжого листя їх можна трохи пом'яти за допомогою качалки. Потім оберніть їх вологою тканиною і повісьте в тепле місце. Після цього висушіть і зберігайте в добре провітрюваному місці.

Для приготування чаю просто насипте 2 ч.л. листя і залийте 1 чашкою окропу. Дайте настоятися 10 хвилин. Щоб приготувати міцніший відвар, закип'ятіть 4 склянки води з половиною склянки листя ожини і варіть до тих пір, поки половина води не випарується.

Чай допомагає при болю в горлі і для заспокоєння шлунка.

Пиріг

Простий і не менш смачний спосіб насолодитися ожиною — це приготувати пиріг зі свіжими ягодами.

Джем

Джем з ожини дозволить насолоджуватися смаком ягід в довгі зимові місяці.

Настоянка

Як і листя, коріння ожини здавна застосовують для лікування дизентерії та діареї, при зубних болях, запалених яснах і виразках у роті.

Коріння можна висушити і зробити з них чай або хорошу настойку. Для цього викопайте і відріжте кілька шматочків ожинового кореня. Вимийте добре і наріжте на дрібні шматочки. Покладіть в ємність і залийте 80% спиртом або яблучним оцтом в співвідношенні 1:5 за вагою. Настоюйте далеко від сонячних променів протягом 4 — 6 тижнів.

Морозиво

Таке морозиво напевно сподобається як дітям, так і дорослим. Просто додайте в нього свіжі перетерті ягоди або джем.

Салат з ожини і руколи

Це швидкий і легкий літній салат, в нього входить свіжа ожина, рукола, сир і трохи цитрусових.

Сік

Смачний сік можна приготувати з суміші ожини, огірків, зелених яблук і селери.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 366 | Додав: radymo | Теги: ожина, користь, вітамін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]