phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:12
Відновити нерви і виростити органи з нуля допоможе "клітинний клей"
клітинний клей Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (UCSF) розробили молекули, які функціонують як "клітинний клей". Згідно з прес-релізом, це важливий крок на шляху до довгострокової мети регенеративної медицини – створення нових тканин і органів з нуля.

Адгезивні молекули природно присутні в організмі і утримують десятки трильйонів клітин разом в організованих структурах. Вони будують нейронні мережі і направляють імунні клітини в певні ділянки тіла. Адгезія полегшує клітинну комунікацію для підтримки функціонування організму.

Тепер вчені сконструювали молекули таким чином, щоб контролювати, з якими клітинами вони взаємодіють, а також регулювати характер цього процесу.

Органи і тканини тіла формуються внутрішньоутробно і продовжують розвиватися після народження. Багато молекулярних інструкцій, що контролюють ці відтворювальні процеси, зникають у дорослому віці. А деякі тканини, такі як нерви, не здатні відновлюватися після травм або хвороб.

Вчені спробували виправити це. Вони розробили молекули адгезії, які працюють як «клітинний клей» і складаються з двох частин. Це допоможе контролювати якість зв’язування клітин. Одна частина молекули функціонує як рецептор поза клітиною і вибирає, з якими буде контактувати. Сила зв’язку регулюється другим компонентом, розташованим всередині. Обидві частини взаємозамінні.

Такий “клітинний клей” стане в нагоді і для досліджень. Вивчення окремих молекул дасть вченим повне уявлення про те, як відбувся перехід від одноклітинних до багатоклітинних видів. Адгезія клітин була важливою віхою в еволюції ссавців та інших організмів.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 176 | Додав: radymo | Теги: Клей, клітинний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]