phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

07:21
Відновити слух за допомогою свинячої кишки вдалося ученим

відновлення слух свиняча кишка Ученим вдалося вилікувати пошкодження барабанної перетинки й відновити слух людям з хронічним середнім отитом за допомогою пересадки підслизової оболонки тонкої кишки свині. Як говориться в статті, опублікованій в журналі Clinical Otolaryngology, майже у 95 відсотків випробовуваних через пів року після операції спостерігалося повне загоєння перетинки.

Тимпанопластика дозволяє усунути дефекти барабанної перетинки за допомогою різних трансплантатів. Ними можуть служити як власні тканини людини (скронева фасція, жирова тканина, хрящі), так і тканини трупа або тварин. При використанні трупного матеріалу, проте, високий ризик розвитку хвороби Крейцфельдта-Якоба.

Раніше дослідники повідомляли, що для тимпанопластики може успішно застосовуватися підслизова оболонка тонкої кишки свині, проте не було даних, що свідчать про поліпшення слуху після такої операції. До того ж операція проводилася тільки з використанням методів мікрохірургії.

Лі Чунь Се (Li-Chun Hsieh) зі своїми колегами з Меморіального госпіталю Маккея вирішили перевірити, наскільки ефективною може бути пересадка свинячого трансплантата людям з пошкодженою барабанною перетинкою при хронічному середньому отиті, коли люди скаржилися на шум у вухах, витікання гною з вух і порушення слуху. Всього в дослідженні взяло участь 72 пацієнти з різною (аж до понад 50 відсотків площі) ступенем пошкодження перетинки. Ендоскопічну (з використанням технік, що мінімально травмують) тимпанопластику з використанням свинячого трансплантата провели на 75 вухах.

Через шість місяців у 71 вусі спостерігалося повне загоєння барабанної перетинки без ознак відторгнення трансплантата. У чотирьох вухах залишалися ознаки активного загоєння, однак розмір пошкодження в них зменшився. Післяопераційних ускладнень у вигляді запаморочення і паралічу обличчя, які могли б виникнути при травмі внутрішнього вуха і прилеглих нервів, не спостерігалося.

відновлення слух свиняча кишка

Після операції поріг чутності знизився майже на 20 децибелів, що свідчить про відновлення функції барабанної перетинки. Поріг чутності по кістковій провідності (він говорить про стан равлика внутрішнього вуха) не змінився. Число людей, у яких повітряно-кістковий інтервал, що складає збереження середнього вуха, після операції склав менш як 10 децибелів (тобто в межах норми) — збільшилася на 30 відсотків, а менш як 20 децибелів — на 35 відсотків. Аудіометричні звіти показали значне поліпшення порогової чутності на всіх частотах після операції (р <0,05).

Метод виявився ефективний при лікуванні ушкодження барабанної перетинки й відновленні слуху у людей з хронічним середнім отитом. Ендоскопічна операція дозволяє менше травмувати тканини через відсутність розрізів і прискорити операцію, а трансплантат легко приживається, не викликаючи післяопераційних ускладнень.

Однак у такої методики є і недоліки. По-перше, оброблена підслизова оболонка тонкої кишки свині дорого коштує. По-друге, в дослідженні лікували тільки простий хронічний середній отит: пацієнти з холестеатомою, супутньої мастоідектомії і патологією середнього вуха були виключені з дослідження. Тому в майбутньому слід вивчити питання про використання свинячого трансплантата при інших захворюваннях вуха.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 426 | Додав: radymo | Теги: кишка, свиняча, слух, відновлення | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]