phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:37
Виявили небезпечні концентрації ліків у річках у всьому світі
Вчені Йоркського університету (Великобританія) виявили, що найбільші річки світу, зокрема Темза у Лондоні та Амазонка у Бразилії, забруднені токсичними концентраціями лікарських препаратів. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідники проаналізували зразки, взяті з великих 258 рік у 104 країнах, щоб оцінити вплив 471 мільйонів людей на навколишнє середовище у 137 географічних регіонах. При цьому річки у 36 країнах зі списку ніколи не перевірялися на наявність забруднень лікарськими засобами. Усього було визначено концентрації 61 фармацевтичних сполук.

Найвищі концентрації фармпрепаратів виявили в річках Африки на південь від Сахари, південної Азії та південної Америки, тобто в регіонах з низьким та середнім рівнем доходу, а також нерозвиненою інфраструктурою з очищення стічних вод та поводження з відходами. Найпоширенішими сполуками виявилися карбамазепін, метформін і кофеїн, які виявлялися більш ніж у половині аналізованих ділянок.

Приблизно у чверті з усіх місць відбору концентрації принаймні одного фарм-сполуки перевищували рівень, що вважається безпечним для водних організмів, або потенційно могли вплинути на розвиток стійких форм мікробів. За словами авторів дослідження, такий результат демонструє глобальну загрозу фармацевтичного забруднення не лише на довкілля, а й на здоров'я людини.
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 272 | Додав: adminA | Теги: весь світ, річки, концентрації ліків | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]