phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:08
Вірменський лаваш в Україні - у чому секрет його популярності?

Навесні 2020 року львівська компанія «Просто Добрий Хліб», відомий виробник хлібобулочних виробів, порадувала покупців оригінальною новинкою. На прилавках українських магазинів з'явився традиційний лаваш, який виробляється за унікальним оновленим рецептом. Крім рецептури, технологи компанії вдосконалили і процес випікання.

вірменьский, лаваш, Україна

Результат вийшов напрочуд гідним. Лаваш Вірменський, рецепт якого незмінний з давніх часів, став ідеальною основою для приготування різноманітних закусок. Досить загорнути в лаваш солону або ж солодку начинку – ситний і смачний сніданок готовий.

Трохи про історію лаваша

Лаваш – продукт, який люди із задоволенням їдять вже багато століть. На Кавказі без цих тонких ароматних коржів не обходиться жодне застілля. У давнину для їх виготовлення використовували зерна різних злаків. Зерно ретельно подрібнювали і змішували з водою, після чого випікали на гарячому камінні.

Зараз для приготування традиційного лаваша береться борошно вищого гатунку, вода і закваска. Тісто розкочується дуже тонким шаром, його кладуть у форму або на дерев'яну дошку і ставлять у піч. Додаткові інгредієнти (наприклад, дріжджі і сіль) у традиційній рецептурі вірменського лаваша не передбачені.

Раніше лаваш в основному вживали в якості хліба, але з часом смачні тонкі коржі стали використовувати для приготування різноманітних страв. У листопаді 2014 року продукт отримав міжнародне визнання. Міжурядовий комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу Вірменії і включив його в список нематеріальної культурної спадщини. Це знаменна подія відбулася в Парижі – світовій гастрономічній столиці.

Біологічна та енергетична цінність продукту

Традиційний вірменський лаваш має середній показник калорійності. Він відмінно підходить як доповнення до основних страв, так і для заміни улюбленої випічки.

У 100 грамах лаваша міститься:

  • 0,8 г жирів.
  • 7,2 г білків.
  • 42,28 г вуглеводів.

Енергетична цінність 100 г продукту становить 219 Ккал (915,4 килоджоуля).

Місце лаваша в кулінарії

У сучасній кулінарії вірменський лаваш займає найпочесніше місце. Продукт користується популярністю як у домогосподарок, так і у шеф-кухарів відомих ресторанів. З нього роблять рулетики, його подають на сніданок, використовують замість випічки хліба. Звісно, якщо ви збираєтеся в популярний ресторан під Києвом - власна їжа вам не знадобиться. Однак закуски з лаваша зручно брати з собою на навчання, роботу, пікнік. Якщо планується візит до спеціаліста (наприклад, консультанти, психологи, аудиторські компанії, лікарі тощо) - перекус, приготований з лаваша, виручить і тут.

Існують і інші варіанти використання традиційного лаваша. Ось кілька страв, які можна з нього приготувати:

  • Чіпси. Продукт нарізають на невеликі шматочки, приправляють спеціями і підсушують в духовці або мікрохвильовій печі.
  • Ледачі чебуреки. Їх смажать так само, як і звичайні, але використання лаваша замість тіста скорочує час приготування.
  • Пироги, пиріжки, рулети і навіть торти з різноманітними начинками.
  • Піца з основою з вірменського лаваша.
  • Лазанья. Лаваш, нарізаний дрібними шматочками, просочують соусом і укладають шарами. На кожен шар кладеться начинка: овочі, м'ясний або рибний фарш, гриби, морепродукти.

Лаваш, дбайливо приготований працівниками компанії «Просто Добрий Хлiб», допоможе урізноманітнити меню і спростити процес приготування улюблених страв. Використовуючи його в якості основи, можна скільки завгодно експериментувати з начинками і створювати нові смаки. Наприклад, зранку варто приготувати для близьких лаваш з тертим сиром, відвареним м'ясом і зеленню. Такий ситний і смачний сніданок стане чудовим початком дня!

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 702 | Додав: radymo | Теги: лаваш, вірменьский, україна | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]