phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:30
Вплинути на зміну клімату можуть кити
Balaenoptera musculus Морські біологи Південно-Східного університету Аляски оцінили вплив популяцій великих китів на зміну клімату. Величезні маси криля, якого поглинають і переміщують ці морські ссавці, власна маса китів накопичують величезну кількість вуглецю, який природним чином осідає в глибині океану. Вчені підкреслюють, що кількість китів безпосередньо впливає на клімат.

Морські біологи Південно-Східного університету Аляски оцінили вплив цих гігантських ссавців на природне рішення проблеми клімату.

"Сині кити (Balaenoptera musculus) і фінвали (Balaenoptera physalus) — дві найбільші тварини, коли-небудь існували на Землі», — пише провідний автор роботи Айді Пірсон. — "Їх розмір і тривалість життя дозволяють великим китам сильно впливати на цикл вуглецю. Вони зберігають вуглець ефективніше, ніж дрібні тварини, коли вони поглинають величезну кількість їжі та виробляють великі обсяги відходів".

Деякі кити живуть до 200 років, це серйозний період для блокування «шматка» вуглецю розміром з кита. Кожен день кит з’їдає близько 4% своєї ваги — маса їжі, в тому числі криль і планктон, становить близько 4 тонн для синіх китів.

В результаті величезна кількість екскрементів живить планктон, що зв’язує CO2 біля поверхні океану. Криль харчується цим планктоном, а потім поживні речовини і вуглець разом з крилем поїдають багато тварин, включаючи пінгвінів, птахів, тюленів, риб і, звичайно ж, самих китів.

Дослідження показали, що, незважаючи на те, що кити їдять криль, більш високі концентрації китів часто означають і більш високі концентрації криля в океані.

Зграї криля також відіграють роль у біологічному вуглецевому насосі, оскільки відкладення власних екскрементів направляють вуглець у глибину океану.

кит зміна клімат
китовий вуглецевий насос Alex Boersma / Pearson et al., Trends Ecol. Evol. 2022

До того, як промисловий китобійний промисел зменшив біомасу великих китів приблизно на 80%, кити грали величезну роль до такого запліднення океану. За деякими оцінками, до того, як популяція була практично знищена, кити в Південному океані видаляли близько 2 мільйонів тонн CO2 в рік; тепер же це число знизилося на порядок і наближається до 200 000 тонн.

Гігантські ссавці "переробляють" вуглець і більш драматичним чином: вмираючи, вони опускаються на дно океану. Тут їх біомаса стає їжею для цілого ряду інших тварин, але цей вуглець залишається глибоко під водою.

Допомога у процвітанні великих китів, звичайно, буде лише частиною набагато більшої мережі природних рішень, які взяли на себе держави, які підписали Паризьку угоду. Але "відновлення китів має потенціал для довгострокового утримання вуглецю в океані", – підсумовують автори роботи.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 170 | Додав: radymo | Теги: клімат, Зміна, кит | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]