phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:15
Впливають на здоров'я дітей погано - літні канікули

 

Виявляється, літні канікули -- не найкращий спосіб оздоровитися і набратися сил перед навчальним роком.

До такого висновку дійшли британські дослідники. Експерти з компанії "UK Active" спостерігали за 400 школярами під час вакацій та виявили, що показники фізичного розвитку погіршуються у 18 разів!

Зокрема, збільшується ризик розвитку діабету, ожиріння, серцево-судинних недуг...

- Про що йдеться? Яким чином канікули можуть нашкодити?

- Йдеться про так звані "пасивні канікули", коли діти цілими днями сидять біля комп'ютера або телевізора, - пояснює Володимир Родіонов, старший науковий співробітник Iнституту педiатрiї, акушерства та гiнекологiї АМН України.

- А це - прямий шлях до розвитку серцево-судинних недуг, діабету, ожиріння. І такі канікули навряд чи сприяють оздоровленню дітей. Крім того, це приклад пасивного дозвілля.

Сидячи перед екраном, дитина набуває усіх хвороб цивілізації: псує очі, викривлює хребет, занедбує серце. У результаті, сьогодні школярі потерпають від порушення обміну речовин, ожиріння, остеохондрозу, серцево-судинних недуг. До речі, мало хто знає, що навіть дорослій людині не варто дивитися телевізор більше як дві години на добу, а для дітей цей час обмежується 15 - 60 хвилинами на день.

Загалом ситуація з руховою активністю дітей в Україні просто катастрофічна. Сучаснi хлопцi та дівчата розiвчилися бiгати та стрибати, адже весь вiльний час проводять за комп'ютером. Приблизно 70% українських дітей вiдстають у фiзичному розвитку.

- Справді, отримані дані шокували дослідників, тому вони готуються порушити питання про виділення додаткових коштів на літнє оздоровлення школярів із держбюджету Великобританії. А що ж робити українцям?

- Беручи до уваги наші реалії, поради на кшталт "не дозволяйте дитині сидіти цілий день у гаджетах" будуть недієвими. Натомість можна ввести певні часові обмеження: скажімо, дозволити дитині бавитися на комп'ютері чи дивитися телевізор годину-півтори, замінюючи цю діяльність прослуховуванням музики, прогулянкою, читанням.

Слід розуміти, що більша частина дозвілля має бути активною. Можна знайти літні майстер-класи, курси іноземної мови, танців тощо. Врешті, ніхто не заважає запровадити традицію вечірніх сімейних прогулянок - на велосипедах, роликах, з бадмінтоном чи "летючою тарілкою".

Вони корисні й для фізичного, і для психічного здоров'я усіх членів родини.

- До речі, а яка ситуація з путівками?

- На жаль, уже декілька років в Україні не діє система пільгових путівок до літніх дитячих таборів, тож батьки змушені платити повну вартіть путівки, а не кожному це по кишені, - долучається Надія Сікан, голова Всеукраїнської асоціації батьківської громадськості.

- От і змушені діти проводити літо за комп'ютером.

Що порадити? Наприклад, поширеним є досвід, коли батьки об'єднуються та вивозять однокласників на дачі на декілька днів, потім "естафету" переймають наступні.

Більш забезпечені батьки орендують будинки з басейнами чи якісь дитячі розважальні заклади, щоб зайняти дітей. Є варіанти, коли можна "прилаштувати" дітей до закладів позашкільної освіти (йдеться про центри творчості дітей та юнацтва, палаци дитячої творчості тощо).

Та навіть якщо ви нічого не знайшли, хоча б у вихідні не сидіть вдома - їдьте з дитиною на природу, влаштовуйте піші походи, вчіться кататися на роликах та скейтбордах.

 

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: літні канікули, здоров'я дітей | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]