phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:14
Збільшує ризик раку втричі прийом знеболювальних
Знеболюючі зробили революцію в охороні здоров’я, щодня приносячи полегшення мільйонам хворих у всьому світі. Проте низка досліджень порушила питання про передбачувані переваги тривалого прийому таблеток. Лікування деякими знеболюючими протягом більше 10 років може збільшити ризик раку нирки втричі.

Неаспіринові нестероїдні протизапальні засоби можуть збільшити ризик раку нирки на 51 відсоток. Препарати цього класу включають ібупрофен, напроксен та целебрекс. Таблетки, призначені для полегшення болю та зменшення запалення, насправді були пов’язані зі зниженням ризику багатьох видів раку.

Онколог розповів, що ризик розвитку раку нирки збільшується пропорційно до тривалості лікування.

“Лікування цими таблетками протягом більше 10 років було пов’язане з майже трикратним збільшенням відносного ризику. Проте не всі НПЗП були пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку. Наприклад, аспірин та ацетамінофен не впливають на ризик розвитку раку нирки. Необхідно виявляти обережність при прийомі певних знеболювальних через регулярні проміжки часу”, – каже лікар.

Неаспіринові нестероїдні протизапальні засоби, що приймаються як мінімум два рази на тиждень, можуть збільшити ризик раку нирки на 19 відсотків у жінок і на шість відсотків у чоловіків.

“Ризик як для чоловіків, так і для жінок, які регулярно приймали НПЗП без прагнення, збільшився на 51 відсоток за проаналізовані роки”, – додає онколог.

Пошкодження нирок зазвичай відбувається при прийомі ліків у високих дозах, оскільки це ушкоджує тканини та структури органу. Вважається, що тривала дія деяких знеболювальних пошкоджує дрібні фільтруючі судини в нирках.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 240 | Додав: adminA | Теги: прийом знеболювальних, ризик раку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]