phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:38
Знайомтеся: Metaxa, елітний грецький бренді

Бути в Греції і не спробувати Метаксу? Таке питання в якомусь сенсі має рацію, бо цей бренді дійсно є місцевою національною гордістю, як скотч у Шотландії. Але сьогодні його можна продегустувати будь-де: напій експортується в більш ніж 140 країн, він впевнено входить до ТОП-50 найбільш відомих алкогольних брендів у світі. Щохвилини на планеті випивається приблизно 850 порцій Metaxa. Як і коньяк, напій є окремим різновидом бренді, він має впізнаваний оригінальний смак і технологію виготовлення, та чималу кількість різновидів, кожен із яких теж не сплутаєш з іншими.

Технологія виготовлення

Основною сировиною є виноград. Але не будь-який: це мають бути сорти савватіано, султатин чи мавро, вирощені в трьох грецьких регіонах: Аттіці, Коринфі чи на Кріті. Власне технологія досить складна, не схожа на жодну іншу:

  1. 1. Сік, отриманий із допомогою пневмопресів, підлягає ферментації протягом 21 дня.
  2. 2. Після отримання виноградного вина (як білого, так і червоного) воно підлягає подвійній дистиляції, що дає змогу отримати винний спирт міцністю 70 градусів.
  3. 3. Дистилят заливають у бочки ємністю 300-500 л, виготовлені із лімузенського дуба (він же французький або черешчатий), де витримується протягом 3-30 років.
  4. 4. В отриманий напій додають невелику кількість солодкого мускату острівних сортів, вироблених на Лесносі та Самосі, а також пелюстки троянд на настоянку трав фірмового рецепта. Цей купаж знову відправляють у бочки, але вже дубові, на 3 чи більше років.
  5. 5. Кінцевий етап — холодна фільтрація, коли майже готовий бренді охолоджується до мінус 60°C протягом двох діб, після чого фільтрується та бутилюється.

Різновиди та смаки Метакси

Асортимент еллінського бренді, якому вже майже 135 років, включає більше десятка сортів, строки витримки яких та додаткові інгредієнти визначають смакові властивості алкоголю:

  1. 1. Metaxa 3 stars, який дозріває 3-4 роки — найбільш пряний сорт;
  2. 2. Metaxa 5 stars має витримку 5-6 років, і цей напій легко розпізнати за пляшкою пірамідальної форми;
  3. 3. Metaxa 7 stars (витримка 7-11 років) — найпопулярніший різновид насиченого кольору із помітним мускатним ароматом. Він має не захмарні цінники, на відміну від оригінального коньяку, а дізнатися, скільки коштує Метакса, можна на сайті МАУДАУ ;
  4. 4. Metaxa 12 stars із витримкою 12-17 років — вишуканий бренді з легкими тютюновими та фруктово-ванільними нотками. Саме пляшка цього напою була першою, яка побувала в космосі;
  5. 5. Metaxa Honey Shot — сорт із додаванням меду, зібраного із чайної троянди;
  6. 6. Metaxa Private Reserve — дуже вартісний напій, оскільки щорічно розливається в обмежену кількість пляшок із шеститонної бочки із витримкою понад 70 років. Не експортується, а щоби привезти таку Метаксу додому, потрібно придбати ліцензію;
  7. 7. Metaxa Angel’s Treasure вважається дамським напоєм, бо має м'який смак.

Наразі випускається також подарунковий різновид, Metaxa AEN, у пакуванні з натуральної шкіри, із витримкою від 80 років та міцністю 45.3%. Ще один подарунковий сорт, Metaxa Grand Fine, який можна придбати в інтернет-маркеті MAUDAU, продається в гарних керамічних глечиках. Якщо вам подобається бренді, радимо обов'язково спробувати й Метаксу. Ми впевнені, враження будуть тільки позитивні!

Категорія: Туристичні поради | Переглядів: 514 | Додав: radymo | Теги: Metaxa, бренді, Греція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]