phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:29
Знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця високий рівень вітаміну С

 

Всі знають, що здорове харчування сприяє здоров’ю серця, але не всі розуміють, чому. Згідно з результатами нового дослідження, проведеного в Данії, причина криється у високому рівні вітаміну С, який надходить в організм із великою кількістю фруктів та овочів.

Було проаналізовано дані майже 100,000 учасників досліджень Copenhagen General Population Study (CGPS) і Copenhagen City Heart Study. Результати показали, що у тих, хто вживає найбільше фруктів та овочів, ризик ССЗ на 13% , а ризик смерті з усіх причин на 20% нижчий у порівнянні з тими, хто рідко вживає овочі та фрукти.

Зокрема, 83,256 учасників дослідження CGPS розділили на 4 групи, залежно від того, як часто вони їдять овочі та фрукти: майже ніколи (n=6369, 71% з них – чоловіки), менше ніж 1 раз на день (n=17,576, 59% – чоловіки), один раз на день (n=28,517, 45% – чоловіки), та щонайменше двічі на день (n=30,794, 31% – чоловіки).

Як ми бачимо, жінки частіше вживають фрукти та овочі – що перекликається з результатами всеукраїнського багатоцентрового обсерваційного дослідження ВЕСНА (ВивчЕння харчових звичок, Споживання напоїв, факторів ризику та стану здоров'я НАселення України), результати якого були презентовані у липні цього року в Одесі.

В учасників групи найчастішого вживання фруктів та овочів ризик ішемічної хвороби серця та смерті з усіх причин був значно нижчим за показники ризику учасників, які вживали ці продукти рідко.

Та сама тенденція спостерігалась при порівнянні даних по вживанню овочів та фруктів окремо.

Дослідники зазначили, що оскільки ці продукти багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та поживні мікроелементи, можливо, що саме вони у своїй комбінації захищають серцево-судинну систему, позитивно впливаючи на функцію судин, знижуючи артеріальний тиск та концентрацію холестерину ЛПНЩ, а також зменшуючи оксидативний стрес.

Останній ефект може відбуватися саме дякуючи вітаміну С, якого вдосталь у фруктах та овочах і який є потужним антиоксидантом.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 929 | Додав: adminA | Теги: високий рівень вітаміну С, ризик розвитку ішемічної хвороби се | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]