phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:55
Зруйнувала міфи про причини раку та назвала справжні фактори ризику Супрун

Образи та психосоматика. Супрун зруйнувала міфи про причини раку та назвала справжні фактори ризику

Існує понад 200 типів раку, кожен з яких має свої механізми розвитку.

Урядовиця розповіла, що днями у брошурі, яку видає популярна мережа лабораторій, вийшов матеріал психологині Тетяни Дугельної, де вона називає "образи" причиною онкології. Мовляв, існує така собі "програма самознищення тих, хто не зміг навчитися полюбити себе". Тетяна впевнена, що нібито ті, хто починають любити себе, "перезапускають своє здоров’я та зцілюються на різних етапах онкозахворювань".

Супрун заявила: твердження про психосоматику онкозахворювань не мають жодних наукових обґрунтувань.

Вона додала, що рак — це ціла група хвороб. Науково доведено, що він виникає через мутацію або дію вірусу. Одна чи кілька клітин починають безконтрольно ділитися. Пухлина збільшується і метастазує — поширюється в інші частини тіла. Існує понад 200 типів раку, кожен з яких має свої механізми розвитку, клінічну картину, потребує окремої терапії і "вбиває" по-різному.

Очільниця МОЗу зазначила, що стан людини до захворювання і під час терапії справді має вплив на імунну систему – але це не причина раку.

Людина, що постійно переживає хронічний стрес чи депресивний розлад, через дію гормону кортизолу і запальні процеси може мати ослаблення однієї з протипухлинних ланок імунітету.

Водночас, вона "мало піклується про себе" через той самий депресивний розлад, брак грошей чи порушення або брак сну, і психологічно виснажена людина більш схильна ображатися. Але образи не викликають рак, а любов до себе йому не запобігає. "Важливо не плутати поняття і причинно-наслідкові зв’язки", - йдеться у повідомленні.

"У наших клітинах постійно відбуваються та здебільшого виправляються мутації, а клітини, що почали аномально виглядати і поводитись (ділитися, кріпитися до інших клітин) — знищує імунна система. Та подекуди мутації зачіпають гени, що визначають поділ клітин і її взаємодію з іншими клітинами, і не виправляються, а патруль з боку імунної системи їх оминає. Так виникає рак. Це дуже спрощене пояснення", - написала Супрун і підсумувала, що рак — це питання ймовірності, статистичного шансу, а не закономірної спеціальної програми нашого організму.

Водночас вона назвала науково обґрунтовані фактори ризику раку виникнення раку:

    Спадковість: ретинобластома, рак молочної залози та яєчників
    Вік: із віком шанси розвитку раку зростають — рак легень розвивається, наприклад, після кількох десятиліть куріння, а не в юності
    Стать: є гормон-залежні типи раку
    Вага: суттєве збільшення індексу маси тіла збільшує ймовірність раку підшлункової залози та прямої кишки
    Довкілля та виробничі фактори: ультрафіолет, радіаційне випромінювання, важкі метали чи бензопірени в середовищі.
    Спосіб життя: куріння, споживання алкоголю
    Виробничі: постійний вплив канцерогенів, хімікатів та радіоактивних матеріалів на робочому місці
    Віруси: вірус папіломи людини, вірус гепатиту С

Але підстав говорити про вплив думок, образ на появу раку немає — дослідження не виявили причинно-наслідкового зв’язку.

Нагадаємо, українці з-поміж інших хвороб найбільше бояться раку через високу вартість лікування. Втім щороку в країні виявляють 140 тисяч нових випадків захворювання на онкологічні хвороби. У зоні ризику кожна шоста жінка, і кожен четвертий чоловік.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 481 | Додав: adminA | Теги: Супрун, фактори ризику, міфи про причини раку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]